Pořiďte si designové vliesové tapety

Tapety jsou způsob, jak ozvláštnit stěny vašeho domova. Už nemusíte mít zdi pouze nudně bílé, na vymalování barvami zase potřebujete malíře, pokud nechcete, aby vaše stěny byly flekaté a barva nejednotná. Je tu ale způsob, jak dekorovat zdi svépomocí, elegantně a s minimálním úsilím. Řešením jsou tapety. Dříve se používaly tapety látkové, to už je samozřejmě minulost, nicméně tapety jako takové se stále používají a vrací se v současné době do módy.

Můžete vybírat z celé řady materiálů, nejběžnější jsou papírové tapety na zeď, které se vyrábí s velkým množstvím nejrůznějších dekorů. Papírové tapety jsou oblíbené zejména díky nízkým pořizovacím nákladům, často je najdete jako dekorace dětských pokojů, ale také chodeb nebo na chatách a chalupách. Papírové tapety dokonale zakryjí nerovnosti stěn, jejich velkou výhodou je také snadná manipulace a lepení. Rubovou stranu tapety stačí natřít lepidlem, nechat několik minut provlhnout, nalepit na zeď a už jen vyhladit.

Novějším typem tapet jsou vliesové tapety. Díky tomu, že jsou vyrobeny z netkané textilie z celulózových a polyesterových vláken, se vyznačují mnohem delší životností a větší odolností než papírové tapety. Díky své struktuře mohou být vliesové tapety zdobeny nejrůznějšími prolisy, které umožňují mnohem větší variabilitu vzorů. Vliesové tapety jsou vybaveny také vrstvou PVC pěny, která zajišťuje, že vliesová tapeta tepelně dobře izoluje, avšak dýchá.

Obrovským kladem oproti papírovým tapetám je snazší lepení. Lepidlo se nanáší na stěnu, takže manipulujete se suchým pásem tapety, který stačí přiložit správně na zeď a uhladit. Papírové a vliesové tapety se nejčastěji používají v obývacích pokojích, dětských pokojích nebo ložnicích. Existují však i speciální vinylové tapety, které jsou vhodné i do kuchyně nebo koupelny.