Skleněné knoflíky

Skleněné knoflíky ručně mačkané jsou stále velice atraktivní. Využívají se jako samostatný módní doplněk nebo jsou součástí textilních, kožených a galanterních výrobků.

 

Technologie výroby ručně mačkaných skleněných knoflíků je celkem jednoduchá, ale náročná na ruční výrobu. Z natavených skleněných tyčí různých barev se vytvoří vhodná kombinace a z té se speciálními mačkacími kleštěmi oddělují a vymačkávají knoflíky. Při každém zmáčknutí je na zadní straně knoflíku pomocí pohyblivé jehly vytlačena dírka. Po mačkání se nechávají knoflíky pomalu stydnout v chladící peci. Po vychladnutí jsou obroušeny ostré hrany a následuje ruční barvení speciálními barvami či zdobení zlatem nebo platinou.

Mezi nejpracnější skleněné knoflíky patří knoflíky zabrušované. Ty se nejčastěji vyrábějí z černého skla a následně se na ně ručně vybrušují lesklé plošky.

Knoflík je jednoduchý, ale velmi důmyslný prvek sloužící zejména ke spojování oděvů. Přestože se v současnosti používají i jiné systémy spojování a zapínání oděvů, knoflíky jsou stále hojně používány.

Knoflík může být vyroben z různých materiálů – z plastu, kovu, dřeva, rohoviny, kamene, textilií či skla. Zejména obliba ručně vyráběných skleněných knoflíků, které se stávají nedílným módním doplňkem, zaznamenává v poslední době znatelný nárůst.

Mezi významné dodavatele skleněných knoflíků patří společnost Beads 4U s.r.o. z Jablonce nad Nisou. Součástí nabídky společnosti Beads 4U je i široký sortiment bižuterních komponentů, korálků, přívěsků a návlekového materiálu.

http://www.beads4u.cz/nabidka-kategorie/sklenene-knofliky/?kategorieId=277

http://www.beads4u.cz/cz/kontakt/clanky/

http://www.beads4u.cz/cz/kontakt/clanky/sklenene-knofliky/