Anglický jazyk aneb základní kámen dnešních znalostí

Učili jste se na škole anglický jazyk a moc vám nešel? Stále se točíte v kruhu a nedokážete si zapamatovat základní slovíčka? Nedomluvíte se na dovolené? Tak to jste na správném místě. Máme řešení pro všechny, kteří se chtějí naučit cizí jazyk na komunikativní úrovni. A jaké? To se dozvíte v článku.

Pokud máte motivaci k učení, máte to nejdůležitější. Učení vám půjde snadno, lépe si vše zapamatujete a bude to rychleji utíkat. Ať se rozhodnete pro studium doma nebo v jazykovém kurzu, vždy je potřeba mít důvod, chtít to a jít si za tím. Ale co když motivace chybí? Jednoduše hledejte! A teď nemyslíme v šuplíku nebo pod postelí, ale ve své hlavě. Dejte si nějaký cíl, kterého chcete dosáhnout. Chcete jet na dovolenou? Najít si v zahraničí kamarády a psát si s nimi? Chcete se ucházet o práci, kde je cizí jazyk potřeba? Nebo si jen chcete sami dokázat, že na to máte? Pokud jste odpověděli alespoň jednou ano, tak jste motivaci právě našli!

Určitě se vám v hlavě honí dalších sto otázek. A právě na některé z nich se pokusíme odpovědět.

Jak překonat strach z mluvení?

Mnoho lidí velmi dobře ovládá teorii, ale neumí ji bohužel využít v praxi. Jestli je to zrovna váš případ, tak nezoufejte. Trémy se dá postupem času zbavit. Z introverta na extroverta se bohužel nezměníte, ale váš projev už bude sebevědomější, bez koktání, pocení, červenání a dalších známek nervozity. A jak tedy na to? Můžete vyzkoušet osvědčená cvičení, které doporučují profesionální koučové a psychologové, nebo jednoduše „skočte do vody a naučte se plavat“. Překonejte sami sebe a mluvte. Přemluvte kamaráda, známého, příbuzného a povídejte si v cizí řeči.

Vyzkoušet můžete také individuální jazykové kurzy, kde se klade důraz hlavně na komunikaci. Velkou výhodou v tomto případě je, že lektora máte jen pro sebe. V ceně jsou většinou všechny studijní materiály a občerstvení během po dobu kurzu. Nemusíte se ničeho obávat, lektor vám rád pomůže a chápe, že každý nějak začínal.

Je lepší se učit sám nebo si zaplatit kurzy?

Tato otázka je velice individuální. Každému sedí jiné učící metody. Musíte však brát v potaz, že ačkoliv se sami naučíte výborně anglicky nebo německy, budete potřebovat procvičovat znalosti v praxi a nejlépe s někým, kdo mluví vybraným cizím jazykem perfektně. Máte totiž jistotu, že pokud něco špatně řeknete, budete opraveni nebo vám dotyčný pomůže najít vhodná slova. Může se totiž stát, že se naučíte něco špatně a budete se sebou pak plácat jako ryba na suchu. Perfektní služby v této oblasti poskytuje například jazyková škola Ostrava s názvem 1stEnglish

Vyplatí se investovat do učebnic?

Určitě ano. Učebnice musí být nejen nabitá bohatým a dobře zpracovaným obsahem, dostatkem opakovacích cvičení, ale také vás musí zaujmout vizuálně. A to zejména proto, že při učení hrají velkou roli sluchové i zrakové vjemy. Je-li učebnice barevná, doplněna obrázky a text nepřipomíná román z 19. století máte napůl vyhráno. Moderní metodou dnešních dní je také výuka po sítí – například taková angličtina online může přinést vítané výhody pro studenty s obtížnější dostupností.