Originální nebo neoriginální autodíly?

Každý se občas setká s tím, že jeho plechový miláček potřebuje opravit. Většinou v nejnevhodnější čas před odjezdem na dovolenou nebo pracovní schůzku. Někomu to může zvednout tlak, někomu vítr v peněžence, ale většině oboje dohromady.

Pokud je člověk alespoň trochu manuálně zručný, může ušetřit nemalé peníze díky opravám svépomocí. Pokud se rozhodnete pro tuto možnost, stojíte před dalším rozhodnutím, a to, zda chcete kupovat náhradní originální nebo neoriginální autodíly.

Originální autodíly jsou výhodné v tom, že je montuje přímo výrobce automobilů a máte jistotu, že budou fungovat přesně tak, jak mají. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena, která je mnohdy mnohonásobně vyšší.

Neoriginální náhradí díly do auta se vyznačují nižší cenou. Často ve srovnání s těmi originálními jsou levnější až o desítky procent. Nevýhodou těchto neoriginálních náhradních dílů do automobilů je jejich ne vždy plná kompatibilita. Je potřeba mít na mysli, že jsou vyráběny s nižšími náklady, aby byly levněji prodány. To může způsobit jejich nižší životnost, horší funkčnost nebo také složitější manipulaci a instalaci.

Pokud řidič váhá, zda si připlatit a mít jistotu nebo ušetřit peníze, je potřeba zhodnotit konkrétní situaci. U některých náhradních dílů do aut je možné ušetřit. Mezi takové mohou patřit různé součásti automobilu, jako jsou popelníky, zrcátka a jiné. Jiné autodíly, především ty, které chrání naši bezpečnost, si zaslouží větší pozornost. Jedná se například o brzdové systémy nebo airbagy. V takových případech je vhodné investovat větší množství peněz a mít jistotu, že vše bude fungovat tak, jak má.

Je vhodné si také uvědomit, že automobilky většinou autodíly nevyrábějí samy, ale nakupují od výrobců. Ti často vyrábí originální i neoriginální díly shodné, avšak s jiným názvem a logem. A právě logo a název dělá výrobek atraktivnějším a dražším.

Při rozhodování, zda pořídit originální či neoriginální díly, je potřeba mít na paměti několik věcí. Nejprve posoudit vaši aktuální finanční situaci, nadále důležitost vlivu autodílu na vaše zdraví a provoz automobilu a následně vybrat správný obchod. Vhodnou volbou může být spolehlivý eshop s autodíly.