Počasí beze srážek, ale postupně s častými mlhami

Počasí v ČR bylo několik dnů ve znamení velké oblačnosti, ze které vypadávalo nejčastěji mrholení nebo slabý déšť. V noci na dnešek přešla slábnoucí okluzní fronta v tlakové výši, která se od JZ nad střední Evropu rozšiřuje. V dalších dnech tak očekáváme méně oblačnosti a počasí beze srážek, i když se vzhledem k období budou vždy tvořit mlhy nebo nízká oblačnost, které by se měly během nejbližších dnů v dopoledních hodinách rozpouštět. V neděli přeruší stabilní počasí v anticykloně krátce přechod další slábnoucí okluzní fronty. V dalším týdnu bude plně určovat počasí nad střední Evropou tlaková výše a rozvine se inverzní počasí, počítat bude nutné s mlhami a nízkou oblačností, které budou setrvávat nad naším územím celé dny.

Ustálené počasí s častými mlhami k podzimu patří a často není možné odhadnout, jak dlouho potrvá

Tlaková výše bude tím určujícím tlakovým útvarem pro počasí v centrální Evropě minimálně v dalších 7 dnech, nepočítaje přechod slábnoucí okludující frontální vlně v neděli, která přinese přechodně zvětšenou oblačnost frontálního charakteru a místy slabé srážky podobající se těm, které se vyskytly v tomto pracovním týdnu, tj. v podobě slabého deště či častěji mrholení. V novém týdnu převládne ovšem za frontou opět malá oblačnost, ale opět s tvorbou mlh a nízké oblačnosti, které budou nejprve místní záležitostí od doby počátku jejich tvorby, tj. od druhé poloviny noci nejčastěji až do poledních hodin, kdy by se měly rozpouštět. Během týdne je ovšem nutné počítat v zesilující inverzi s tím, že se mlhy a nízká oblačnost nemusejí v nížinách rozpustit za celý den vůbec. Nejčastěji tomu tak bývá na JZ/Z Čech, v centrálních Čechách nebo na jihu Moravy a ve Slezsku. Každopádně záleží vždy hodně na dané situaci v podobě povětrnostních podmínek. Takto dopředu nelze předpovědět kdy se bude oblačnost rozpouštět častěji v Čechách a kdy tomu tak bude dopoledne  nebo kde se kdy udrží celý den.

Za jakých podmínek se nízká oblačnost či mlhy tvoří a většinou nerozpouštějí ani odpoledne?

  • Za stabilní situace =  stabilní zvrstvení atmosféry nejlépe v rozsáhlé anticykloně
  • Za bezvětří, maximálně velmi slabého větru
  • Při přílivu teplého vzduchu do vyšších poloh, kdy současně do nížin klesají velké masy studeného vzduchu a dochází ke kondenzaci vodní páry (teplotní inverze)
  • Taková situace nejčastěji nastává ve druhé polovině podzimu (1/2 října až konec listopadu) a v první polovině zimy (prosinec, a zejména 1/2 ledna)

Pá 23.10.: oblačno mrholení, min. 10/6°C, max. 11/15°C

So 24.10.: slunečno mlhy, min. 8/4/0°C, max. 12/16°C

Ne 25.10.: oblačno přeh., min. 8/4°C, max. 9/13°C

Po 26.10.: slunečno mlhy, min. 7/+3/-1°C, max. 9/13°C

Út 27.10.: slunečno mlhy, min. 8/4/0°C, max. 10/14°C

St 28.10.: slunečno mlhy+NO, min. 8/4/0°C, max. 6/10/14°C

Čt 29.10.: slunečno mlhy+NO, min. 8/5/1°C, max. 7/11/15°C

Pá 30.10.: slunečno mlh+NO, min. 8/5/1°C, max. 7/11/15°C

Autor

Meteo Aktuality

Poskytujeme rychlé, podrobné informace o počasí, meteorologii, hydrologii a klimatu na kompetentní úrovni zejména ohledně ČR a jejího okolí. Mezi hlavní služby patří, krátkodobé předpovědi, počasí na email, statistiky, výhledy počasí či dlouhodobé výhledy, dále poskytujeme teorii a další zajímavosti z těchto věd.