Citelné ochlazení dorazí o víkendu

V současných dnech fouká čerstvý vítr v silném západním proudění, ve kterém do střední Evropy pronikají jednotlivé frontální systémy. Ty přinášejí srážkově bohaté počasí, na přelomu týdnů pršelo výrazněji na návětří Jizerských hor, Krkonoš a Orlických hor kde byl doplněn srážkový deficit minulých období. V současné době se setkáváme zejména se silným větrem, který dosahuje největších nárazů právě dnes. Nárazy činí v ČR 20-25m/s, na některých místech i kolem 35m/s. Odpoledne začne tento vítr slábnout, ale i po zbytek týdne lze čekat větrnější počasí s nárazy většinou ale do 20m/s.

Vývoj počasí ve druhé polovině týdne

Střední Evropa je pod vlivem čerstvého západního proudění s postupem jednotlivých frontálních systémů ze západní Evropy spojených s tlakovou níží zvanou „Ex Kate“ postupující z Británie dále k SV přes Skandinávii, kde se bude tlaková níže vyplňovat. Další tlaková níže postoupí z britských ostrovů během středy dále k východu a putovat bude přes Skandinávii jižněji oproti dráze výše uvedené tlakové níže. Na přelomu pracovního týdne bude počasí v centrální Evropě pod vlivem tlakové níže se středem nad JV Skandinávií, současně vznikne další tlaková níže nad severní Itálií a bude ovlivňovat počasí u nás v závěru týdne, kdy dojde současně ke změně cirkulace a mezi těmito tlakovými útvary začne od SV do střední Evropy pronikat studený vzduch.

Změna počasí bude zdá se definitivní a proto musíme počítat i v nížinách se zimním charakterem počasí včetně jeho nebezpečných projevů jako je například náledí

Déšť se změní o víkendu ve sněžení, včetně nížin
Počasí nad centrální Evropou bude i po zbytek pracovního týdne větrné. Vliv frontálních systémů a tlakových níží zajistí vlhké počasí. Přechodně může dojít k protrhávání oblačnosti mezi jednotlivými frontálními vlnami, převládat by měla ale velká oblačnost s hojnými srážkami. Nejvíce srážek přinesou zmíněné tlakové níže, které ovlivní počasí u nás na přelomu pracovního týdne a o víkendu před přicházející změnou cirkulace, která bude spočívat v poměrně citelném ochlazení oproti současně panujícím mírně až výrazněji nadprůměrným počasím.

Podrobná předpověď počasí na týden

Ve středu očekáváme velkou oblačnost místy s deštěm, na horách na S/SV srážky i trvalejší. Během dne srážky jen ojediněle.

Minima: 14 až 10°C
Maxima: 12 až 16°C
Vítr: JZ/Z 5-12m/s s nárazy 15-25m/s, místy 25-35m/s
Srážky: 0-3mm, hory na S/SV 2-15mm a pravděpodobnost výskytu: 40%
Upozornění: Silný vítr: do 18h

Ve čtvrtek bude velká oblačnost, na severu místy a jinde jen ojediněle déšť.

Minima: 10 až 6°C
Maxima: 13 až 17°C
Vítr: Z 4-10m/s s nárazy 15-20m/s, místy a to hlavně na horách 25m/s
Srážky: 0-10mm, pravděpodobnost výskytu: 30%

V pátek bude zataženo s deštěm, během dne od vyšších poloh přechod na smíšené a sněhové srážky a současně ustávání srážek a částečné protrhávání oblačnosti.

Minima: 10 až 6°C
Maxima: 7 až 11°C, ochlazování

V sobotu bude zataženo, od JZ déšť. Od vyšších, během odpoledne postupně od 400m srážky sněhové, jinak smíšené nebo dešťové.

Minima: 5 až 1°C
Maxima: 2 až 6°C, na J/V Moravy až 10°C a odpoledne další ochlazování

V neděli bude oblačno, přechodně polojasno. Ojediněle sněhové přeháňky.

Minima: 0 až -4°C
Maxima: -1 až +3°C


Od pondělí do středy bude oblačno, ojediněle sněhové přeháňky. Během období polojasno až skoro jasno a ráno nebo dopoledne ojediněle mrznoucí mlhy.

Minima: -1 až -7°C
Maxima: -3 až +2°C, na J/JV Moravy zpočátku až 4°C

Autor

Meteo Aktuality

Poskytujeme rychlé, podrobné informace o počasí, meteorologii, hydrologii a klimatu na kompetentní úrovni zejména ohledně ČR a jejího okolí. Mezi hlavní služby patří, krátkodobé předpovědi, počasí na email, statistiky, výhledy počasí či dlouhodobé výhledy, dále poskytujeme teorii a další zajímavosti z těchto věd.