Inverze bude pokračovat

První listopadový týden bude pokračovat stejným rázem počasí, kterým skončil poslední týden říjnový. Ano, bude to pokračující vliv mohutné tlakové výše se středem nad severovýchodní Evropou, která bude určovat počasí v celé střední a severovýchodní či východní Evropě. Na našem území to znamená v současném období vznik teplotní inverze, která dnes intenzivní. Během týdne tedy musíme počítat s tím, že v nehorských oblastech bude sluníčka méně než je tomu nyní na přelomu týdnů. A značné rozdíly zaznamenáme i v teplotách. Velmi nízké teploty vlivem vyjasnění očekáváme v horských oblastech a kotlinách v noci a ráno – například dnes šumavské kotliny -10 až -13°C. Naopak odpoledne se v těchto oblastech projeví teplotní inverze a maximální teploty budou překračovat i 15°C, přesně to se děje nyní v horských oblastech a kotlinách na Šumavě a v Krušných horách a to i tam, kde ranní teploty klesaly ráno pod -10°C. Například krušnohorský Klínovec hlásí nyní 17°C

První srážky v nedohlednu

Změna synoptické situace je zatím v nedohlednu. Tlaková výše bude velmi stabilním tlakovým útvarem a nedovolí v dohledné době (minimálně do konce týdne) změně cirkulace na západní, odkud by se do střední Evropy dostaly první frontální vlny, které by zrušily současné inverzní počasí. Kdy se tak stane je zatím otázkou, i když je dosti pravděpodobné že na počátku příštího týdne by se měla tlaková výše odsunout více na východ a umožnit tak příchodu cyklon a s nimi spojených frontálních vln až do střední Evropy.

Inverze k listopadu přímo patří, bylo by až zvláštní kdyby se takováto delší epizoda za celý podzim neobjevila

Týdenní výhled:

Po 2.11.: polojasno+mlhy, min. 6/+3/-1°C, max. 8/13/16°C

Út 3.11.: slunečno+mlhy, min. 5/+2/-2°C, max. 8/13/16°C

St 4.11.: oblačno+mlhy, min. 6/2/-2°C, max. 9/13/16°C

Čt 5.11.: zataženo+mlhy, min. 9/5/1°C, max. 8/12°C

Pá 6.11.: zataženo+mlhy, min. 8/4/0°C, max. 9/13/16°C

So 7.11.: zataženo+mlhy, min. 8/4/0°C, max. 8/13/16°C

Ne 8.11.: oblačno+mlhy, min. 9/5/1°C, max. 5/9/13°C

Po 9.11.: oblačno+mlhy, min. 8/4/0°C, max. 5/9/13°C

Autor

Meteo Aktuality

Poskytujeme rychlé, podrobné informace o počasí, meteorologii, hydrologii a klimatu na kompetentní úrovni zejména ohledně ČR a jejího okolí. Mezi hlavní služby patří, krátkodobé předpovědi, počasí na email, statistiky, výhledy počasí či dlouhodobé výhledy, dále poskytujeme teorii a další zajímavosti z těchto věd.