Výběr povlečení aneb zkrášlete Vaši ložnici

Usínáte a probouzíte se s pocitem stereotypu a nudy? Příčin může být několik, dokonce i povlečení může ovlivňovat vaši náladu při vstávání. Pokud jej máte dlouho a přijde vám příliš obyčejné, není nic jednoduššího, než si koupit povlečení nové a neokoukané. Na výběr máte hned z několika možností, záleží na vašich preferencích.

Mikrovlákno

Velmi příjemnou zvláštností mikrovlákna je jeho chladivý efekt v letních měsících a hřejivost v měsících zimních. Vysoký podíl tvoří samotné mikrovlákno, zbytek pak viskóza, která má podobné vlastnosti jako bavlna. Díky svým vlastnostem zachovává živost barev i po několika vypráních. Po vyprání velmi rychle schne a mačká se pouze lehce. Proto je možné jej prát a sušit i v zimních měsících, kdy ostatní prádlo ve venkovních prostorách neschne vůbec nebo velmi pomalu. Je vhodné i pro alergiky, ovšem ne každý snese tento typ materiálu. Proto je důležité před nákupem ohmatat si tento materiál.

Bavlněné povlečení

Bavlněné povlečení patří stále mezi velmi oblíbená povlečení. Důvody jsou jednoduché. Je přívětivé vůči pokožce, je velmi pohodlné a zároveň vypadá skvěle. Pokud vám to přijde málo, mezi nesporné přednosti bavlněného povlečení patří také vysoká hřejivost a je vhodná také pro praní při vyšších teplotách.

Krepové povlečení

Krepové povlečení patří mezi oblíbená. Je vyrobeno ze 100% bavlny a mezi jeho přední vlastnost patří velmi jednoduchá údržba. Nemusí se totiž vůbec žehlit. Další výhodou je jeho schopnost izolovat teplotu. Krepové povlečení lze rozeznat od ostatních jednoduše. Má pravidelné vrásčité pruhy, které jsou střídány hladkými pruhy.

Saténové povlečení

Povlečení ze saténu je oblíbené díky své hebkosti. Saténové povlečení je utkáno z česaných přízí, díky nimž je poměrně hřejivé, lesklé a hebké. Naopak na povrchu je chladnější, a proto je vhodné jej používat v letních měsících, naopak v zimních měsících může být chladivý povrch nepříjemný. Při praní je nutné jej prát naruby, jelikož by se během několika málo pracích cyklů zničilo. Taktéž je nutné používat šetrné prací prášky a prát jej na nižší teplotu. Naopak žehlení je jednoduché, jelikož se toto povlečení moc nemačká.  Kvůli své hebkosti je citlivý na poškození, jako jsou zatržení různými předměty.

Flanelové povlečení

Flanelové povlečení je jemné jako bavlna, avšak po vyžehlení zůstane hladší po delší dobu, než samotná bavlna. Mezi jednoznačné výhody patří jeho hřejivost, izolace tepla a příjemnost na dotek. Díky své hřejivosti a izolaci tepla je vhodné především pro zimní měsíce, kdy skvěle plní svoji funkci. Tyto vlastnosti však dobře splňují jen kvalitnější flanelová povlečení, která mají okolo 125 g/m2.

Díky odlišným vlastnostem povlečení preferuje každý z nás jiný typ materiálu. Proto je vhodné před nákupem nového povlečení vyzkoušet jej po hmatu a ujistit se, že je to pravé pro náš pohodlný a ničím nerušený spánek.