Zimní charakter počasí pravděpodobně do víkendu

V pátek přešla přes ČR frontální vlna, která přinesla trvalé a místy vydatné srážky a vedle nich také zásadní změnu synoptické situace. Po přechodu fronty začal na naše území pronikat studený vzduch od severozápadu a došlo k výraznému ochlazení po nadprůměrně vysokých teplotách. Teploty nad 10°C, často ovšem i nad 15°C panovaly celou první polovinu měsíce listopadu a objevovaly se také rekordně teplé noci. O těchto skutečnostech najdete informace zejména v sekci článků Rekordy. V pátek ale přešla, vzhledem ke změně teplot, resp. fyzikálním vlastnostem vzduchových hmot které oddělovala, výrazná frontální vlna a páteční teploty už se od těch čtvrtečních lišily dosti výrazně. Ochlazovat se začalo na většině území v noci na sobotu a během první poloviny sobotního dne.

Teploty kolem nuly a občas srážky, ideální recept na náledí
V těchto dnech se setkáváme poprvé s dalším zimním meteorologickým jevem, který je nebezpečným jevem, a tím je náledí. Tomu svědčí za předpokladu výskytu srážek všeho druhu nejvíce teploty kolem nuly, kdy přes den vystoupí slabě nad bod mrazu a srážky na zemském povrchu tají nebo prší či slabá sněhová pokrývka roztaje a tím se namočí povrch. Večer teploty zamíří k nule a postupně pod ní a utvoří se náledí, neboť většinou v této roční době za vlhkého počasí namočený povrch nestačí oschnout. I dnes večer se začne tvořit náledí, pozor na něj. S náledím se budeme setkávat i zítra, neboť se i nadále během dne objeví přeháňky, které namočí zemský povrch a teploty vystoupí odpoledne slabě nad nulu, následně večer poklesnou podbod mrazu a už výrazněji v zesilujícím přílivu studeného vzduch od SZ v brázdě nízkého tlaku vzduchu, která je nyní zdrojem vlhkosti a tedy těchto místních srážek. Vzhledem k předpokladu obdobných teplot a možnosti výskytu srážek (nikoli ale každý den) je nutné počítat s náledí i během týdne.

Mrazivé počasí a málo srážek, to je do jisté míry singularita

Příliv studeného vzduchu potěšil jistě všechny, kteří už měli teplého počasí v čerstvém západním proudění nebo převážně teplého počasí v teplotní inverzi dost. Nicméně každý milovník zimy a provozovatel zimních středisek čeká na sníh. Přírodní sníh bude v dalších dnech padat, ale srážek bude dosti málo. Příliv studeného vzduchu v dalším týdnu vydrží, ale srážek bude málo. Na horách se slabá sněhová pokrývka určitě utvoří, ale v polohách středních a zejména nižších se bude jednat o poprašek či přechodnou 2-3 centimetrovou vrstvu, která vždy přes den roztaje. Teploty budou totiž každý den v nehorských polohách stoupat slabě nad nulu, v noci klesat slabě, při vyjasnění pak mírně pod nulu. V polohách do 600m n.m. se bude jednat příští týden sice jen o +2 až +4°C maximálně, každopádně při této teplotě bude slabá pokrývka sněhu odtávat vzhledem k vysoké teploty v půdních vrstvách dosti rychle. Sněhové přeháňky vyskytující se přes den pokrývku ani neutvoří, nebudou-li vydatnější. Pokrývka se bude tvořit v těchto oblastech nejčastěji od pozdního večera do brzkého rána.

Proč bude málo srážek? Naše území nebudou ovlivňovat žádné frontální vlny a ani přímo žádná tlaková níže. Pouze brázdy nízkého tlaku vzduchu, v nichž mnoho srážek neočekáváme a tyto brázdy budou střídat hřebeny tlakové výše od jihozápadu. Pronikat k nám bude studený vzduch od SZ/S, přechodně až od SV. Ve studeném proudění se většinou příliš srážek nevyskytuje, vzduch je v něm sušší. Srážky vždy přichází s oblevou, v podobě teplé fronty, kdy se obnovuje většinou západní nebo jihozápadní proudění. K tomu v dohledné době podle současných meteorologických dat nedojde.

Předpověď počasí na 23. až 30. listopadu 2015

V pondělí očekáváme velkou oblačnost občasné sněžení nebo přeháňky, v nížinách odpoledne i smíšené srážky. Večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti do vyjasnění.

Minima: 0 až -4°C
Maxima: -1 až +3°C
Vítr: J/Z 2-6m/s
Srážky: do 8mm/cm, pravděpodobnost výskytu: 75%
Pozn. Místy náledí

V úterý očekáváme skoro jasno až polojasno, ráno ojediněle mrznoucí mlhy. Během odpoledne od SZ přibývání oblačnosti.

Minima: -2 až -6°C
Maxima: -2 až +2°C
Vítr: JZ 2-7m/s, během dne ojediněle nárazy 15m/s, na severu na hřebenech hor až 20m/s

Ve středu bude skoro jasno až polojasno, ráno ojediněle mrznoucí mlhy. Na západě a během dne i jinde většino oblačnost a ojediněle sněhové přeháňky.

Minima: -3 až -7°C
Maxima: -2 až +2°C

Ve čtvrtek bude oblačno, přechodně polojasno.

Minima: 0 až -4°C
Maxima: 0 až 4°C

V pátek bude jasno až polojasno, ráno ojediněle mrznoucí mlhy.

Minima: -2 až -6°C
Maxima -1 až +3°C


Od soboty do pondělí předpokládáme zpočátku polojasno až oblačno, postupně oblačno až zataženo a občasné sněžení. Během období i trvalejší srážky a současně v nižších polohách smíšené, v závěru obdob postupně dešťové a to pravděpodobně i ve vyšších polohách.

Minima: +1 až -5°C, postupně +3 až -1°C
Maxima: -1 až +4°C, v závěru 7°C

Autor

Meteo Aktuality

Poskytujeme rychlé, podrobné informace o počasí, meteorologii, hydrologii a klimatu na kompetentní úrovni zejména ohledně ČR a jejího okolí. Mezi hlavní služby patří, krátkodobé předpovědi, počasí na email, statistiky, výhledy počasí či dlouhodobé výhledy, dále poskytujeme teorii a další zajímavosti z těchto věd.