Postupné ochlazování, pravá zima zatím ale nikoli

Počasí v centrální Evropě bude určovat stejně jako počasí v J/JV Evropě tlaková výše. Ta je relativně mohutná a přesouvá se přes střední Evropu na jihovýchod. Bude určujícím útvarem i pro počasí ve střední Evropě a současně bude působit blokačně ve vztahu k cyklonám nad západní a severozápadní vítr. Ty přináší větrné a vlhké počasí tradičně do Británie, kde se o víkendu vyskytly zejména u pobřeží velmi silné nárazy větru. Do střední Evropy doputují jen slábnoucí frontální vlny ve výše zmíněné tlakové výši. Od J/JV k nám bude proudit zejména do vyšších hladin atmosféry teplý vzduch a toto proudění bude během druhé poloviny týdne slábnout.

Počasí inverzní, zimě zamezí

V oblasti vysokého tlaku vzduchu očekáváme zejména během týdne při přílivu chladnějšího vzduchu převládající nízkou oblačnost a mlhavo, jen na horách bude občas až slunečno. V oblasti rozpadající se frontálních vln bude přibývat oblaků vyššího patra a místy se objeví i slabé srážky. V těchto obdobích bude i na horách převládat oblačné počasí. Teploty se budou ale udržovat nad dlouhodobým normálem, noční minimální budou záviset na výskytu mlh a nízké oblačnosti. Teploty budou směřovat během druhé poloviny k dlouhodobému průměru, ale nelze očekávat žádné výrazné a patrně ani dlouhodobější ochlazení, byť následující týden bude chladnější než tento a o poznání chladnější než celá tato první dekáda prosince.

Jaké počasí vyjde přesně na období Vánoc zatím nelze seriózně říci, podle dlouhodobého výhledu bude ale týden s vánočními svátky chladnější než současné počasí, avšak stále teplotně nadprůměrný

Frontální vlny, které budou v anticykloně slábnout, ovlivní počasí u nás jednak dnes zejména na severu území, dále poté ve středu a v pátek.

Předpověď den po dni:

V pondělí bude skoro jasno, místy mlh a nízká oblačnost, které se zejména na J/JV Moravy udrží celý den. Na SZ/S během dne přechodně oblačno až zataženo frontální oblačností.

Minima: 4 až 0°C, při mlze kolem 6°C
Maxima: 8 až 12°C, na J/JV Moravy kolem 5°C
Vítr: J/JZ 0-4m/s

V úterý očekáváme jasno až polojasno, místy mlhy a nízkou oblačnost.

Minima: 4 až 0°C, při oblačnosti 6°C
Maxima: 5 až 9°C
Vítr: J/JV 1-5m/s

Ve středu bude skoro jasno, místy mlhy a nízká oblačnost. Od západu přibývání oblačnosti frontální a místy mrholení nebo slabý déšť.

Minima: +2 až -2°C, při oblačnosti 4°C
Maxima: 3 až 7°C

Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, během dne ubývání oblačnosti do vyjasnění. Ráno ojediněle náledí.

Minima: +2 až -2°C
Maxima: 3 až 7°C

V pátek bude skoro jasno, místy mlhy, i mrznoucí, nebo nízká oblačnost. Odpoledne přibývání frontální oblačnosti a večer v Čechách místy mrholení nebo slabý déšť, od středních poloh postupně smíšené a sněhové srážky.

Minima: +1 až -3°C, při oblačnosti 4°C
Maxima: 2 až 6°C


Od soboty do pondělí bude zpočátku oblačno a místy slabý déšť, od středních poloh sněžení a v noci srážky smíšené nebo i sněhové v polohách nižších. Postupně ustávání srážek a ubývání oblačnosti, během noci opět vždy místy tvorba mlh případně nízké oblačnosti.

Minima: +2 až -3°C
Maxima: 0 až 5°C

Autor

Meteo Aktuality

Poskytujeme rychlé, podrobné informace o počasí, meteorologii, hydrologii a klimatu na kompetentní úrovni zejména ohledně ČR a jejího okolí. Mezi hlavní služby patří, krátkodobé předpovědi, počasí na email, statistiky, výhledy počasí či dlouhodobé výhledy, dále poskytujeme teorii a další zajímavosti z těchto věd.