Zimní počasí je za dveřmi

Až 16.8°C, na takto vyloženě jarní teploty se kterými se často nesetkáváme ani v první polovině dubna vystoupily teploty v minulých dnech. Nejteplejší byla sobota, kdy bylo naměřeno na stanici Děčín 16.8°C, na dalších několika stanicích byla přesažena teplota 15°C, kterou lze pokládat za jarní hodnotu. Překonáno bylo zajisté též několik rekordů a v sobotu neodolaly ani absolutní měsíční rekordy pro prosinec. Velmi teplo bylo již na Boží Hod Vánoční a to v maximech 13.8°C. Tato hodnota byla změřena na stanici Byňov, na dalších stanicích bylo přesaženo 12°C. Velmi teplo bylo též den před Vánocemi, tedy v úterý 23. prosince s nejvyšší teplotou 15.1°C na stanici Osoblaha v severním moravském výběžku. Opět ten den padlo několik teplotních rekordů a dokonce byly pokořeny i rekordy na stanicích měřících 100 a více let, včetně Klementina, kde bylo tento den nejtepleji za posledních 220 let. Veškeré tyto hodnoty teplot, plus i další byť ne rekordní byly vysoce nad dlouhodobým teplotním normálem pro poslední dekádu prosince.

Rekordům odzvoní, mrazové kotliny čekají první silnější mrazy

V dalších dnech, tedy v těch posledních tohoto roku, očekáváme výraznou změnu v synoptickém vývoji a současně také v cirkulaci co se týče střední Evropy. V posledních dnech na naše území pronikne totiž studený vzduch od S/SV a bude se jednat o první takovou situaci v letošní zimní sezóně, tzn. čeká nás první mrazivá epizoda. Trvale by mělo mrznout i v nejnižších polohách. Co bude chybět to jsou srážky, ty v nejbližších dnech neočekáváme, neboť se frontální vlny v mohutné anticykloně rozpadnou. První srážky přijde patrně až na počátku dalšího týdne.

Přelom roků přinese patrně kratší zimní epizodu a na silvestrovské oslavy se tak bude letos poprvé hodit zimní oblečení, přírodní sníh ale zatím nečekejte

Synoptický vývoj a vývoj teplot 

Nad Skandinávií se na počátku nového týdne utvoří mohutná tlaková výše, kolem které bude do centrální Evropy pronikat od SV studený vzduch. Frontální vlny putující od západu se budou v anticykloně rozpadat. Během druhé poloviny týdne se tlaková výše odsune k V/JV a nad Skandinávií vznikne další tlaková výše. Příliv studeného vzduchu od SV na naše území bude sílit. Tlaková výše se koncem období pravděpodobně odsune více na sever a od západu postoupí do střední Evropy tlaková níže a s ní spojený frontální systém, přičemž by se za tohoto předpokladu stočilo proudění zpět na teplé jihozápadní.

Po 28.12.: polojasno, min. 5/1/-1°C, max. 3/7/11°C

Út 29.12.: slunečno mlhy, min. +3/-1°C, max. 3/7°C

St 30.12.: slunečno mlhy, min. 0/-4°C, max. -2/+2°C

Čt 31.12.: polojasno, min. -2/-6°C, max. -4/0°C

Pá 1.1.2016: oblačno, min. -4/-8°C, max. -5/-1°C

So 2.1.: polojasno, min. -7/-11°C, max. -6/-2°C

Ne 3.1.: oblačno sněh. přeh., min. -8/-12°C, max. -6/-2°C

Po 4.1.: oblačno sníh, min. -4/-8°C, max. -5/-1°C

Ke zmírnění mrazu a pravděpodobně k návratu teplého jihozápadního proudění dojde během dalších dnů prvního lednového týdne.

METEO AKTUALITY VÁM PŘEJÍ KLIDNÝ A ÚSPĚŠNÝ VSTUP DO ROKU 2016, HODNĚ ZDRAVÍ A SPOKOJENOSTI, I S POČASÍM

Autor

Meteo Aktuality

Poskytujeme rychlé, podrobné informace o počasí, meteorologii, hydrologii a klimatu na kompetentní úrovni zejména ohledně ČR a jejího okolí. Mezi hlavní služby patří, krátkodobé předpovědi, počasí na email, statistiky, výhledy počasí či dlouhodobé výhledy, dále poskytujeme teorii a další zajímavosti z těchto věd.