zahradní jezírka

Zahradní okrasné a koupací jezírko – Položení jezírkové fólie

 

zahradní jezírka
Okrasné jezírko

Samostatnou kapitolou v zahradě jsou okrasná a koupací jezírka, která jsou v dnešní době jedním z nejoblíbenějších prvků u domu a v zásadě se dělí na dva druhy. Okrasná jezírka. Zahradní  jezírka jsou jistě velmi příjemným prvkem v zahradě kde vodní plocha zlepšuje kvalitu ovzduší a klima. Nedocenitelný je jejich estetický vliv na okolí. Kameny, rostliny, ryby i sama voda, jsou jistě vhodným prvkem ke zpříjemnění pobytu kolem domu. Koupací jezírka mají nad to výhodu zřejmou a v letních měsících jistě neocenitelnou. Vodní plocha umístěná vhodně tak, aby na ni bylo vidět například z terasy nebo okna bude časem nejoblíbenější částí vaší zahrady.

V tomto článku se zaměříme hlavně na jezírkové fólie. Po navržení tvaru jezírka, výkopových pracích a dotvarování jámy přichází na řadu zajistit, aby nám voda zůstala tam, kde má. K tomu nám ideálně poslouží právě jezírková fólie. Je to nejpoužívanější varianta, nikoliv však jediná. Pro menší tvary jezírek se může dost dobře hodit již vyrobený plastový tvar, který se jednoduše zasadí do předpřipravené jámy. Stejně tak se dají pořídit i plastové díly, ze kterých se dá sestavit potůček. Výhodou těchto plastových stavebnic je bezpochyby jejich snadná instalace, kterou zvládne téměř každý. Pro větší, zejména okrasná jezírka, se dá použít jíl. Jíl je zcela přírodním a dobře izolujícím materiálem, ale práci s ním byste měli zanechat profesionálům. Například sklon případného potůčku z jílových cihel musí být dostatečný, aby jíl nikdy nevyschnul. Jako další materiály se používají beton, pryskyřice, nebo syntetické nástřiky. Tyto varianty jsou nejefektivnější, avšak je dobré, tuto práci přenechat firmě, která realizuje zahradní okrasná a koupací jezírka profesionálně.

Avšak nejpoužívanější a nejdostupnější variantou hydroizolační vrstvy v jezírku je jezírková fólie. Nejpoužívanějším typem fólie jsou PVC fólie. Dále se používají PE (polyetylenové fólie), které však mají tu nevýhodu, že se nedají na místě svařovat. Fólie ze syntetického kaučuku, tzv. EPDM fólie mají skvělé vlastnosti, jsou odolné, neškodné pro životní prostředí, dobře tvarovatelné a tudíž se dobře pokládají i za chladného počasí. Jejich zásadní nevýhodou je velmi vysoká cena.

Kombinace cenové dostupnosti a relativně snadné instalace dělá z PVC fólie favorita na trhu. PVC fólii lze objednat v požadovaném rozměru, nebo v rolích různých šířek. Podle plánované zátěže se volí tloušťka fólie ( 0,5mm- 2,5mm ). Pravidla jsou celkem logická- čím větší hloubka, tím tlustší fólie. Okrasné jezírko potřebuje tenčí fólii, než koupací. A čím tlustší fólie, tím vyšší cena.

Pokud je tedy stavební jáma připravena, včetně vystýlky pískem, či geotextílií, lze přikročit k položení fólie. Tato činnost vyžaduje velkou dávku trpělivosti i síly (m2 PVC fólie váží více než 1kg). Doporučuji tuto činnost ponechat profesionálům a to zejména v případě, kdy je třeba fólii svařovat. Po položení fólie je třeba jezírko napustit vodou, poznamenat hladinu vody a druhý den zkontrolovat, zda voda z jezírka neuniká. V příštím článku si ukážeme možnosti, jak udržovat vodu v jezírku čistou.