Hlavní důvody proč zateplit dům

Základní otázkou, kterou si majitel domu položí, je to, zda se zateplení vyplatí. Nejdůležitějším kritériem je cenová návratnost.

 

Každý si je vědom, že zateplením domu trvale sníží spotřebu energie na vytápění. Jedná se o investici trvalou a výhodnou. Zateplením domu postaveného z plných cihel o síle stěny 45 cm snížíme při použití fasádního polystyrenu součinitel prostupu tepla původní stěny U=1,40 W/M2K na hodnotu U=0,30 W/m2K. Při současných cenách plynu se jedná o roční úsporu cca 150 Kč/m2 obvodového zdiva domu. Cena za zateplení je cca 1000 Kč/m2. Investice do zateplení se tak vrátí při současných cenách energie za méně než 7 let. Lze předpokládat, že ceny energií budou nadále stoupat a tím se návratnost investice ještě zkrátí.

V případě používání klimatizace jsou náklady na ochlazení prostoru o 1°C až třikrát vyšší než náklady na vyhřátí o 1°C stejného prostoru. Dobře izolované stěny chrání dům před přehřátím, a tak není klimatizace potřeba. Tím docílíme úspor nejen za energii na chlazení, ale i za nákup a údržbu potřebného zařízení.

Úsporu zaznamenáme i při nákupu kotle na vytápění. Je zřejmé, že kotel o nižším výkonu je levnější než kotel s výkonem vyšším.

Kvalitním zateplením odstraníme kondenzaci vodních par na stěnách a tím zamezíme vzniku plísní na stěnách. Stěny budou také pocitově teplejší a nebude z nich vyzařovat chlad.

Zateplením je také chráněna nosná konstrukce stěny a nedochází tak k jejímu rychlému stárnutí a je prodloužena její životnost.

Zateplení domu se zpravidla řeší v době, kdy je stejně nutné provést určité opravy fasády.

Z uvedených poznatků je zřejmé, že zateplení fasády starých domů se určitě vyplatí. V každém případě je vhodné se předem poradit s odbornou firmou, která má zkušenosti se zateplováním. Mezi odborníky na zateplení budov určitě patří společnost Stav Agency s.r.o. z Liberce.

http://www.stav-agency.cz/zateplovani

http://www.stav-agency.cz/zateplovani/zateplovani-budov

http://www.stav-agency.cz/2017/06/13/hlavni-duvody-proc-zateplit-dum/