Chmel načesán, Zubr Grand z prvního chmele se může začít vařit

V letošním roce se poprvé pro širokou veřejnost uskutečnila akce Dočesná se Zubrem, která proběhla v sobotu 19. srpna v Čekyni nedaleko Přerova. Do Čekyně dorazilo během celého dne celkem zhruba 400 lidí, kteří na Florykově chmelnici společně česali chmel na speciální várku piva Zubr Grand z prvního chmele nebo si jen přišli užít příjemné, i když deštivé odpoledne na fotbalovém hřišti ve společnosti piva Zubr i hudby.

„Ruční česání chmele v Čekyni probíhá již několik let, ale v předchozích letech se jednalo o akci pro zaměstnance pivovaru, loni poprvé se akce účastnili také členové ZUBR Fanklubu. Jelikož jsme na akci zaznamenali velmi pozitivní reakce i zájem, aby proběhla v širším měřítku, rozhodli jsme se, že letos to pojmeme trochu jinak a ve větším. Doufám, že se akce, i přes nepříliš příznivé počasí, všem líbila a sejdeme se na chmelnici opět za rok ještě v hojnějším počtu,“ komentuje akci Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Celé odpoledne odstartovala soutěžní stezka za Zubrem z Předmostí do Čekyně o drobné ceny. V rámci odpoledne pak proběhla mimo jiné i soutěž o nejlepšího „česače“, který v daném časovém limitu načeše nejvíce chmele. Vítězka, která za 10 minut zvládla načesat 0,56 kg chmele, si odnesla domů poukaz na padesátilitrový sud piva Zubr Grand. Podvečerní a večerní program pak zpestřilo hudební vystoupení kapel Kiss Moravian Girls, Stará Dobrá Ruční Práce a Penzistor na čekyňském fotbalovém hřišti.

Čerstvě načesaný chmel putoval na sušičku chmele a pak rovnou do pivovaru Zubr, kde se sládková pivovaru Nataša Rousková pustí do vaření limitovaného speciálu. „Čerstvý chmel se musí co nejrychleji zpracovat, aby si zachoval co nejvíce důležitých látek, které dodávají výslednému pivu intenzivnější chmelové aroma,“ říká sládková přerovského pivovaru. Výsledek společného snažení bude možné ochutnat v říjnu, kdy se pivo Zubr Grand z prvního chmele objeví na čepech restaurací.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO „České pivo“. Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, který je vítězem v degustačních soutěžích Zlatý pohár PIVEX 2017 v kategorii ležáků a České pivo 2016 v kategorii jedenáctistupňových piv. Ocenění v soutěži PIVEX 2017 si odnesla také piva Zubr Classic a Zubr Gold (1. a 3. místo v kategorii výčepních piv). Pivovar Zubr byl zároveň zvolen na letošním jubilejním ročníku pivovarem čtvrtstoletí. Pivovar tak navázal na loňský úspěch, kdy si absolutní vítězství v degustační soutěži PIVEX 2016 odnesl ležák Zubr Premium. Novinkou ve stálém sortimentu je 12° ležák Zubr Gradus.