Rakouské Alpy

Proč jezdí tolik milovníků nejen sjezdového, ale třeba i běžeckého lyžování, snowboardingu, skialpinismu a dalších zimních sportů z České republiky každým rokem do Rakouska? Odpověď je velice jednoduchá. Právě v Rakousku jsou nám totiž nejblíže jediné evropské velehory Alpy. A možnost cestovat vlastním automobilem do rakouských alpských lyžařských středisek pouze několik hodin je pro mnoho aktivních lyžařů z České republiky hlavním důvodem, proč se vydávají na lyžování a zimní dovolenou právě do Rakouska a ne třeba do Francie. Z porovnání celkové doby cestování do rakouských a francouzských lyžařských středisek vychází cesta do Francie téměř dvojnásobně. Významným důvodem pro cestu do Rakouska je tudíž blízkost rakouských skiareálů k České republice. K dalším důvodům pak patří též svědomitá péče o životní prostředí v Rakousku. A nedá se nezmínit i fakt, že rakouská horská údolí, a to zejména během zimy, jsou ideálními místy, kde se dá odpočinout a dokonale relaxovat.

Během zimního období cestuje do Rakouska nejvíce turistů z České republiky právě kvůli lyžování a dalším zimním sportům. Již pár hodin jízdy od českých hranic se takoví sportovci mohou věnovat nejenom sjezdovému či běžeckému lyžování, ale i dalším oblíbeným zimním aktivitám. Dobré sněhové podmínky, v kombinaci s vysokou nadmořskou výškou, pak zajišťují v drtivé většině rakouských lyžařských středisek vynikající podmínky pro lyžování od časného podzimu až do konce jara. Kde konkrétně se v Rakousku lyžuje se můžete podívat kupříkladu na tomto webu.

V porovnání kupříkladu s českými skiareály s lyžaři v Rakousku užijí svůj oblíbený zimní sport na neporovnatelně dalších sjezdovkách než na jakých mohou sjezdovat u náš. Ve více než polovině rakouských lyžařských středisek se nachází sjezdovky, jejichž délka přesahuje 2 kilometry. Různorodost lyžařských terénů, v nichž si skvělé lyžování užijí jak úplní začátečníci, tak i pohodoví jezdci a stejně tak i zkušení lyžaři, vábí do rakouských lyžařských středisek každým rokem stále více milovníků lyžování. A jak už bývá v alpských zemích zvykem, i v Rakousku provozovatelé lanovek, vleků a sjezdovek nijak nezanedbávají údržbu. S koncem lyžování se vydávají na sjezdovky nejrůznější rolby a další zařízení proto, aby následující den byly sjezdovky opět dokonale připravené.

Pro případ nepřízně počasí jsou pak rakouské skiareály vybaveny zařízením pro výrobu umělého sněhu. Pokud by konkrétní oblast trpěla nedostatkem přírodního sněhu, během krátké doby jsou sněžná děla schopna pokrýt sjezdovky sněhem technickým. V celé řadě lyžařských oblastí v Rakousku se pak mohou chlubit stoprocentním pokrytím sjezdovek zasněžovacím zařízením.

Pestré možnosti lyžování, snowboardingu, freeride a dalších zimních sportů v nesrovnatelně větších a technicky pestřejších lyžařských areálech v porovnání s Českou republikou lákají každou zimu do Rakouska tisíce turistů i vcelku příznivé ceny za lyžování. Ne že by byly úplně nízké. Ovšem zejména v posledních letech se dá pozorovat trend, kdy den lyžování ve špičkovém rakouském středisku nestojí o moc více než lyžování u nás třeba v Krkonoších nebo na Šumavě.

Stoupající oblibu rakouských Alp nejen mezi lyžaři nejen z České republiky pak potvrzují i čísla, týkajících se na Rakouska a lyžování. Není bez zajímavosti, že více než 80% celkové rozlohy na Rakouska zabírají hory. A celková délka sjezdovek, na nichž si mohou milovníci sjezdového lyžování vychutnat dokonalou jízdu, přesahuje úctyhodných 60.000 kilometrů. Ano, tato hodnota je pro většinu lyžařů jen těžko představitelná. Šíři nabídky sjezdových tratí pak jen dokresluje celkový počet rakouských sjezdovek, jehož hodnota přesahuje 4.000 nejrůznějších lyžařských terénů.