Dovolená v Rakousku

Turisté, kteří zvažují během zimního období lyžařskou dovolenou v Alpách, ale současně nechtějí dlouhou dobu cestovat ať už vlastním autem nebo autobusem, by určitě měli jako místo, kde dovolenou prožijí, zvážit Rakousko. Vedle špičkových lyžařských středisek a dlouhé řady dalších důvodů, proč obliba Rakouska mezi aktivními jedinci z České republiky stále stoupá, je i dobrá dopravní dostupnost. Vždyť jen po pár hodinách jízdy od hranic s Českou republikou již mohou lyžovat v lyžařských střediscích se světovými parametry.

Desítky kvalitních lyžařských středisek, kterými se může Rakousko v současnosti chlubit, je mezi milovníky běžeckého a sjezdového lyžování a dalších zimních sportů známé mimo jiné i pro svou špičkovou infrastrukturu. Další informace kupříkladu zde. Sjezdaři a běžci na lyžích, kteří se rozhodnou strávit svou zimní dovolenou právě u našeho jižního souseda, se mohou spolehnout, že na ně budou každé ráno čekat pečlivě upravené sjezdové tratě a běžecké stopy. O dopravu sjezdařů na svahy se pak starají nejmodernější přepravní zařízení.

Oblibě, která navíc rok od roku ještě narůstá, se Rakousko mezi českými lyžaři těší též kvůli pestré nabídce ubytovacích kapacit. Jednotlivci, páry i celé rodiny, které hodlají prožít ať již jen prodloužený víkend nebo celý týden právě v Rakousku, si mohou vybírat z široké nabídky nejrůznějších ubytovacích zařízení. Strávit dny volna v Rakousku je možné jak třeba v cenově výhodných apartmánech, tak také ve špičkově zařízených a luxusních hotelích.

Asi není třeba dodávat, že Rakousko je kolébkou alpského lyžování. Vždyť kupříkladu prvním sjezdovka na světě byla otevřena právě v Rakousku. Od té doby již sice uplynulo mnoho desítek let, ovšem pověst země zaslíbené lyžování si Rakousko udrželo až do dnešních dnů. V současnosti si tady mohu lyžování užívat jeho vyznavači na více než 22 tisících kilometrech sjezdovek. Celková nabídka sjezdových tratí v Rakousku zahrnuje sjezdovky všech profilů od modře značených jednoduchých tratí přes červené až po nejnáročnější černé.

Velkou výhodou je nadmořská výška rakouských lyžařských středisek a z ní vyplývající dobré sněhové podmínky po celou zimu. V Rakousku se dá lyžovat i na několika ledovcích, které umožňují lyžování po celý rok. Ovšem i většina níže položených středisek garantuje dostatek sněhu po celou zimu. Navíc ve většině případů navíc pokrývá 100% sjezdových tratí daného areálu zasněžovací zařízení. V případě, že bude nedostatek přírodního sněhu, je možné během několika hodin doplnit sjezdovky sněhem umělým.

Stále větší oblibě se pak těší i jarní lyžování. To se lyžuje pod bezmračnou oblohou s příjemným jarním sluncem a přitom na sjezdovkách leží ještě dostatek kvalitního sněhu. Tuto možnost využívají turisté z České republiky zejména v čase našich jarních školních prázdnin.

Lyžováním však zážitky z pobytu v Rakousku obvykle nekončí. Po ukončení provozu lanovek je možné buď zajít na dobrou večeři do tradičních horských chat či restaurací, nebo se vrhnout do víru takzvaného apres ski. Apres ski znamená zábavu po lyžování a spolu s Itálií je Rakousko na špici v možnostech relaxace po lyžování. Unavení lyžaři mají možnost zajít do veřejných bazénů či nejrůznějších wellness center. Zájemci s pak mohou věnovat doplňkovým aktivitám, jako jsou kupříkladu tenis nebo kuželky. A komu by zábava přes den na sjezdovkách nestačila, může zajít po setmění do baru či jiných nočních podniků. Aktivní jedinci pak ve velkých lyžařských střediscích obvykle uvítají možnost jít si zatancovat třeba na diskotéku.