Vzdejte hold císařovně Sisi v neděli 19. srpna v Bardejovských lázních

Přijďte si pro nulovou bankovku do Bardejovských lázní na Alžbětinský den 

 

Euro suvenýrovou bankovku s nulovou hodnotou, nápisem BARDEJOVSKÉ KÚPELE (Bardejovské lázně) a portrétem rakouské císařovny Alžběty (zvané Sisi), si budou moci koupit od soboty 18. 8. 2018 od 10.00 hod. návštěvníci Bardejovských lázní. Cena jedné bankovky je 3 eura a bude je vydávat bankomat umístěný na lázeňské kolonádě. Vhazovat se mohou pouze mince v hodnotě 1 a 2 eur. Maximální počet koupených kusů na jednu osobu je limitován 15 kusy bankovek. Prodej bude pokračovat i v neděli 19. 8. 2018 během 15. ročníku ALŽBĚTINSKÉHO DNE, u příležitosti kterého se tento suvenýr dává do oběhu. Informuje o tom ekonomicko-obchodní ředitelka Bardejovských lázní, a. s., Tamara Šatanková.

V tiskové zprávě Turistické informační kanceláře (TIK) Bardejov s názvem BARDEJOVSKÉ KÚPELE oslaví 15. ročník Alžbětinského dne i suvenýrovou bankovkou, se při této příležitosti uvádí: „V Bardejovských lázních se letos bude konat již 15. ročník Alžbětinského dne. Je to památný den kdy si v lázních připomínají významnou návštěvu císařovny Alžběty, známé jako Sisi… Při této příležitosti bude uvedena do prodeje suvenýrová bankovka, která potěší nejen sběratele, ale i návštěvníky lázní. Jde o jedinečný a lákavý suvenýr a po úspěšném vydání motivu města BARDEJOV, budou mít svou suvenýrovou bankovku i BARDEJOVSKÉ KÚPELE. Na euro suvenýrové bankovce je v pozadí zobrazena historická dominanta lázní, hotel Astória, v jehož popředí je motiv císařovny Alžběty, který pochází z portrétu, který je možné vidět i v samotných lázních. Návštěvníci a sběratelé si budou moci tento suvenýr zakoupit v ceně 3,- € a její prodej začne již o den dříve před samotným Alžbětinským dnem, tedy 18. 8. 2018 od 10.00 hod. na kolonádě. Prodej bude pokračovat i během alžbětinského dne 19. 8. 2018 od 10.00 hod. na kolonádě, jakož i denně od 10.00 -–18.00 hod. v obchůdku Suvenýry Alžbetka, na kolonádě – až do vyprodání.“

Podle tiskové zprávy koncept na podporu turismu a propagaci zajímavých turistických lokalit pochází z Francie, kde se od roku 2015, kdy byl vytvořen, těší velkému zájmu. Jeho vydávání se velmi rychle rozšířilo i do jiných zemí Evropy a v roce 2018 se do tohoto konceptu zapojilo i Slovensko. 0 euro suvenýr je vyroben ze 100procentně bavlněného papíru, který se používá na výrobu pravých eurobankovek. Od těch se odlišuje jedině tím, že není určen k placení. Jinak je po všech stránkách identický jako pravé euro bankovky, včetně množství ochranných prvků jako je vodoznak, hologram, UV ochranné prvky, dotyková zóna pro nevidomé a mnoho jiných. Každý 0 euro suvenýr je jedinečný díky individuálnímu číslu tak, jak je to u bankovek, kterými platíme. Velikostí je jako současná 20 euro bankovka a barevností připomíná bankovku hodnoty 500 euro.

ALŽBĚTINSKÝ DEN je jedním z vrcholů letošního kulturního léta v Bardejovských lázních. Vzpomínková slavnost začne v neděli 19. srpna 2018 v 14.30 hod. u památníku císařovny. Lázně zvou všechny dospělé i s dětmi na tuto oblíbenou akci, během které dostanou možnost pozdravit císařovnu Alžbětu (Sisi) a jejího manžela Františka Josefa (Franze Josefa) I. Vychutnejte si i vy atmosféru a noblesu rakousko-uherské monarchie a vyfotografujte se s představiteli vládnoucí habsburské monarchie. Sisi a František Josef se budou procházet po areálu lázní na připomínku návštěvy Sisi v Bardejovských lázních v roce 1895. Císařovna Bardejovské lázně opravdu navštívila a strávila zde tři týdny. Sisi sem přijela ve svých 58 letech 1. července 1895 a setrvala zde do 22. července.

Začátek ALŽBĚTINSKÉHO DNE je plánován v 14.30 hod. a hlavní část programu potrvá do 17.00. Vzpomínková slavnost začne historickým průvodem císařovny Alžběty s manželem císařem Františkem Josefem po areálu Bardejovských lázní, v 15.00 hod. zazní na Lázeňské kolonádě slavnostní fanfáry a uvítací řeč zástupce lázní. V 15.15 hod. následuje položení květin k pomníku Alžběty a přednes slavnostní básně. V 15.30 návštěvníci uvidí dobovou scénku a dobový tanec. Slavnost zakončí koncert orchestru na Lázeňské kolonádě. K dispozici na zakoupení jsou na recepci léčebného domu Alžbeta i upomínkové předměty na císařovnu. Doprovodnou akcí je i výstava fotografií u příležitosti pobytu královny Alžběty v prostorách Lázeňské kolonády. Návštěvníci jsou pozváni i do muzejní apartmánu Sisi v historickém hotelu ALŽBETA v čase 16.00 – 18.00. Absolvují tam prohlídku za účasti průvodce a krátké přiblížení života císařovny Sisi.

Více informací na: www.kupele-bj.sk

 

Foto bankovky:https://www.eurosouvenir.sk/aktuality/bardejovske-kupele.html