Řecko jako destinace pro dovolenou

Řecko je známé jako kolébka evropské civilizace a též centrum vědění. Odkaz kdysi významné řecké říše je stále živý. Na území Řecka se totiž uchovalo množství velkolepých památek na časy dávno minulé. Právě tyto památky, ale i okouzlující příroda a slunečné podnebí lákají do země v jižní části Evropy každoročně velké množství turistů z různých částí světa.

Řecko, rozkládající se na jižním cípu Balkánského poloostrova zaujímá rozlohu přes 135 tisíc km čtverečních. K Řecku patří nejen Peloponéský poloostrov, ale též přes 3 tisícovky ostrovů a ostrůvků. Ty se nacházejí v Egejském, Jónském, Krétském a konečně Středozemním moři. Největšími z nich jsou ostrovy Kréta, Rhodos a Euboia. Východní část Řecka se může pochlubit jedním z nejdelších pobřeží v Evropě. Jeho celková délka je totiž asi 15 tisíc km.

Řecká republika sousedí s několika zeměmi. Na severozápadě s Albánií, ze severu s Makedonií a Bulharskem. Na východě má pak společnou hranici s Tureckem. Řecko má převážně hornatý charakter. Území je z velké části pokryto vápencovým pohořím jménem Helenidy. Na severovýchodě Řecka se zvedají hraniční hory Rodopy. Tyto hory zasahují až na území Bulharska. Ve směru od Albánie a Makedonie se táhne pohoří Pindos. To je fakticky výběžkem Dinárských Alp. Ve střední části Řecka se rozkládá Thessalská nížina. Ta se táhne od trojmezí Řecka, Bulharska a Albánie až k Pagasetickému zálivu. Podél východních řeckých břehů je k nalezení další horstvo s s nejvyšším vrcholem Olymp. Hornaté jsou také některé z řeckých ostrovů, jako například Kréta, Rhodos nebo Karpathos.

Na území Řecka panuje subtropické podnebí. To je pro tuto část Středozemního moře charakteristické. Jen v severním regionu Řecka je možné zažít chladné a tuhé zimy. V dalších částech Řecka bývají zimy spíše mírné. Na druhou stranu léta jsou standardně suchá a teplá. Během letních měsíců, kdy tu vrcholí nejvyšší turistická sezóna, vysušují zemi větry od afrického kontinentu. Často se stává, že zde teploty šplhají přes 40˚C.

Na území Řecka v současnosti žije více než 11 miliónů obyvatel. Z toho asi 4 miliony bydlí v Athénách, řeckém hlavním městě. Druhým nejlidnatějším městem je Tesalonika. Ta leží na severozápadě země. Počet jejích obyvatel se blíží 1.000.000. Značná část obyvatel ovšem není původem z Řecka. Žije tady spousta přistěhovalců z okolních zemí. Původní Řekové jsou v naprosté většině ortodoxního vyznání.

Starověké Řecko bylo centrem umění, vzdělanosti, politiky a nejrůznějších věd. Jeho význam je skutečně pozoruhodný. V současnosti se Řecko může chlubit nejen zajímavou historií, ale také kulturním dědictvím. Turistům současně dokáže zajistit i perfektní podmínky k rekreaci. A tato skutečnost je důvodem, proč se spousta jedinců do této destinace ráda vrací. Kromě úchvatné přírody a neodolatelného pobřeží skýtá turistům o kvalitní ubytovací zařízení, výborné restaurace, bohatou zábavu či sportovní aktivity. Řecko se však vyplatí navštívit i kvůli spoustě kulturních a architektonických památek.

Nejnavštěvovanějším místem Řecka jsou Athény. Turisty sem láká zejména proslulá Akropole se světoznámými stavbami. Nachází se zde Pantheon, zasvěcený bohyni Athéně. Dále je tady Erechteion s překrásnými sochami žen v průčelí. K dalším atraktivním místům, která stojí za to navštívit, patří například Korint, Mykény, Delfská věštírna nebo Olympia, kde se v antice konaly Olympijské hry. Ve městě Epidauros na poloostrově Peloponés je k vidění svatyně Asklépion, zasvěcená bohu lékařství. Ta představuje rané středisko praktické medicíny. K návštěvě zve i Megisti Lavra na poloostrově Athos. Jde o nejstarší chrám v Řecku, založený již v roce 963. Unikátní jsou též kláštery Meteora. Ty se nacházejí vysoko na skalách. V dnešní době je na Seznamu světového dědictví UNESCO zapsáno dohromady 17 řeckých památek.

Pokud se turisté rozhodnou prožít svou dovolenou na některém z ostrovů v Řecku, určitě nebudou svého rozhodnutí litovat. Jejich bujná příroda, bíle natřené domečky, namačkané na ostrých skalách, až neuvěřitelně azurově modré moře, krásné pláže a vstřícní obyvatelé turisty přesvědčí o tom, že v Řecku se dá prožít nezapomenutelná dovolené. Návštěvníci si mohou naplno užívat pohodový řecký styl života. A vůbec nezáleží na tom, zda se tak děje na Korfu, Lefkadě, Kosu, Rhodu nebo třeba Krétě. V Řecku je krásně všude!