Lungau v Rakousku

Lungau, malebná alpská oblast v jižní části spolkové země Salcbursko, proslula tuhou zimou a hromadou sněhu. Ve starověku se tu křížily obchodní cesty a do konce středověku v těchto místech bylo i významné obchodní centrum. V současnosti je Mauterndorf , nevelké horské městečko s hradem a historickými budovami, oblíbeným lyžařským střediskem. Důvody jsou zřejmé. Mauterndorf totiž nabízí všechno, co lyžaři vyžadují. Lungau charakterizují nekonečné terény pro freeride s hlubokým sněhem a v první řadě 200 km upravovaných lyžařských sjezdovek všech kategorií. Na lyžích se tu dá jezdit jak po mírných dětských sjezdovkách, tak i na prudkých černých pistách.

I když Lungau se řadí k nejpopulárnějším lyžařským regionům na území Rakouska a na množství návštěvníků nemůže žehrat, v žádném případě neusíná na vavřínech. V nedávné době přibylo v Mauterndorfu do nabídky lyžování úplně nové středisko. Zprovozněna zde totiž byla nová kabinková lanovka, vedoucí k vrcholu Grosseck. Tato hora dosahuje slušné nadmořské výšky přes 2.000 metrů. Spolu s vedlejším Speiereckem, jenž je ještě o cca. 350 metrů vyšší, tvoří horský kotel. Ten skrývá nepřeberné množství možností ke sjezdovému lyžování, jízdě na snowboardu či skialpinismu. V Lungau byly postaveny především tří a čtyřsedačkové lanovky. Ty dopraví sjezdaře až k vrcholům zdejších hor. K dispozici jsou též 2 vleky podél cvičných luk. Doprava do kotle pod Grosseckem je možná buď kabinovou lanovkou z Mauterndorfu, případně 2-sedačkovou lanovkou z nedalekého městečka St. Michael. Jedincům, co vyhledávají upravené sjezdové tratě, toho Grosseck nabízí opravdu dost. Lyžovat se dá na 21 km modrých, více než 10 km červených a nakonec 7 kilometrech černě značených, pečlivě upravených sjezdovek.

Místní obyvatelé ovšem často chodí v Lungau na skialpy na Grosseck pěšky. Sjedou do kotle, vyšlápnou Speiereck a poté vyrazí opět zpátky. Mnozí si udělají pár jízd v hlubokém sněhu ve vzdálenější části kotle. Dá se také překonat menší a větší ochranné pásmo a sjet podél severní stěny Grossecku k chatě Restalm. Z těchto míst se pak jezdí dolů k Mauterndorfu. Jedenkrát do roka si tu poměřují síly ti nejlepší v nočním závodě. Sjezd z hory Grosseck na dno údolí má 5 kilometrů. V průběhu cesty se překonává výškový rozdíl 800 m. Pochopitelně jde o formu lyžování nejhezčí a také nejlevnější. Je ale také fyzicky nejnáročnější. Nejhezčí lyžování na prašanu je během prosince a v lednu. Tou dobou je sice více zima a během noci pěkně mrzne, ale nejedná se o nic zásadního. Ti, co milují slunce a jarní sníh, sem musí cestovat na závěr sezóny. Není bez zajímavosti, že podle chladného zimního počasí se Lungau občas říká rakouská Sibiř. Zároveň je ale také jednou z nejslunečnějších oblastí v Rakousku. A když nikde není sníh, je tady určitě!

Obec Mauterndorf v Lungau žije turistickým ruchem. Svým návštěvníkům nabízí množství obchůdků, nákupních středisek a mnoho možností ubytování. Nechybí sportovní obchod s půjčovnou, servisem a úschovnou lyží. Lyžaři mohou použít také převlékárnu a sprchy. Přímo ve středisku se nachází velké parkoviště pro lyžařské autobusy. Z Mauterndorfu se dá cestovat skibusem zadarmo do všech koutů Lungau. Jízdné je zahrnuto ve skipasu.

Nelyžaři mají k dispozici sáňkařskou dráhu s umělým osvětlením a několik desítek kilometrů upravovaných běžeckých stop. Ty zabíhají hluboko do zdejších údolí. Nabízí se i velké množství lyžařských horských túr. Z netradičních zimních radovánek se dá využít projížďka na koních či saních s koňským spřežením. Cesta většinou vede po zasněžených pláních a pastvinách.

Blízko se nacházející Katschberg je moderní oblastí s dražší cenovou hladinou hotelů a dalších ubytovacích zařízení. Dobré je, že se dá do všech míst dostat pěšky. Skiareál se 70 km sjezdovek, který tady začíná, dvě hlavní části. Jezdí se po východních svazích hory Tschanecku a západních a severních svazích Ainecku. Obě části jsou vzájemně spojeny routami a lyžařským mostem. Ten se klene nad silnicí na Katschbergu. Hora Tchaneck láká na pohodové, červeně značené sjezdovky se spoustou variant v řídkém lese. Naproti tomu holý a exponovaný vrchol Aineck je široko daleko rozhledovým bodem. Je z něho údajně vidět celá pětina rakouského území. Z jeho vrcholu klesá směrem ke Katschbergu černá sjezdovka s velice příkrým úvodem. Dominantní tratí severní strany hory Aineck široká, mírná a mazlivá trasa. Ta sjezdaře odvede po 6 kilometrech až do údolí k obci St. Margarethen. Nově postavené lanovky, pestré a především pohodové a navzájem spojené terény, malebné horské chaty tvoří atraktivní a přitom příjemný rodinný skiareál, kde se bude líbit každému.