Zateplení domu není příčina vzniku plísní

Mnozí lidé se domnívají, že po výměně oken a zateplení stěn domu polystyrenem budou mít v bytě zvýšený výskyt nebezpečných plísní.

 

Jestliže je dům kvalitně odizolován proti zemní vlhkosti, není zateplení příčinou vzniku plísní na stěnách a oknech. Správným zateplením stěn se naopak rosný bod na stěně posouvá z interiéru až do izolace a tím se snižuje riziko vzniku plísní na stěnách.

Problém při vzniku plísní po zateplení a výměně oken je ve způsobu užívaní obytných prostor. Stará dřevěná okna netěsnila a těmito netěsnostmi stále proudil vzduch. Tím z bytu unikalo teplo, ale zároveň se snižovala vzdušná vlhkost v obytných prostorech.

Po zateplení stěn a zejména po výměně netěsnících oken za okna, která dokonale těsní, je nutné uzpůsobit větrání. Mikroventilace v oknech je pro tento účel nedostatečná. Je nutné dostatečně často větrat intenzivně krátkou dobu. Při takovémto větrání se rychle vymění vzduch, ale nesníží se naakumulované teplo ve stěnách a v předmětech v bytě. Čím více zdrojů vlhkosti se v bytě nachází (vaření, praní a sušení prádla, velké množství rostlin, akvárium apod.), tím častěji je nutné větrat.

Řešením může být také nucená ventilace s rekuperací tepla.

Strach z plísní ale určitě není důvodem k odkládání zateplení stěn a výměně oken. Úspora nákladů za vytápění se určitě vyplatí.

Podrobné informace o výhodách a možných způsobech zateplení poskytnou odborní pracovníci společnosti Stav Agency s.r.o. z Liberce

 

http://www.stav-agency.cz/scsdc/zateplovani-domu/

http://www.stav-agency.cz/scsdc/zateplovani-budov/

http://www.stav-agency.cz/2019/05/23/zatepleni-domu-neni-pricina-vzniku-plisni/