Svařování kovů

Strojírenský průmysl zblízka

Strojírenství je technický obor, který je postaven na základech fyziky a nauce o materiálech. Zahrnuje poznatky z mechaniky, kinematiky, dynamiky, hydromechaniky, termomechaniky a nauky o materiálech. Jde o široký obor, ve kterém se uplatní spousta strojů i nejnáročnějších technik.

Řezání kovů laserem a jeho základní rozdělení

Řezání kovů laserem patří v dnešní době k nejčastějším průmyslovým aplikacím. Princip řezání spočívá ve vytvoření počátečního průpalu v materiálu a následném postupném odtavování materiálu. Rozlišujeme dva typy řezání – oxidační a tavné.

Oxidační řezání je určeno pro materiály, které jsou charakteristické vysokou tepelnou vodivostí – zejména černá ocel a měď. Jako procesní plyn zde slouží kyslík. Při tavném řezání se jako procesní plyn využívá dusík nebo vzduch. K materiálům řezaným tímto způsobem patří – nerezové oceli, mosaz, pozic nebo hliník.

Svařování kovů

Svařování kovů je proces, který slouží k vytvoření trvalého a nerozebíratelného spoje dvou a více součástí. Je prakticky velice obtížné dosáhnout spojení na úrovni meziatomových vazeb za okolních podmínek – jako je běžná teplota nebo tlak, kdy je termodynamický stav materiálů stabilní. Proto je nutné tento termodynamický stav změnit. Při svařování je proto nutné působit buď tlakem, teplem anebo oběma faktory zároveň. Čím vyšší působí tlak, tím méně je potřeba vnést teplo a zase obráceně.

Zámečnické práce

Zámečnické práce obnášejí spoustu úkolů a úkonů. V zámečnické dílně se mimo jiné vrtá, závituje, nýtuje nebo brousí. Strojní zámečník se zabývá ručním i strojník obráběním kovů, a to zejména v kusové strojírenské výrobě a při opravách.

Kromě čtení výkresů, rozměřování a orýsování musí umět také běžné ruční technologie – jako pilování, sekání, svařování nebo řezání závitů. Pracuje převážně s ocelí, vyrábí součástky střední velikosti a montuje kusové stroje a zařízení. Z takové zámečnické dílny pak může vyjít třeba celá konstrukce z ocelových trubek a profilů.

Naučit se těmto řemeslům není jednoduché, ale výsledky a hotové výrobky určitě stojí za to.