Kvě 052018
 

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (General Data Protection Regulation čili GDPR) vstoupí v platnost už během následujícího května. Občanům EU má přinést lepší kontrolu nad daty, která o nich různé společnosti shromažďují. Firmy ho však vidí spíše negativně. Mají z něj totiž strach. Pokuty, které EU vyhlásila za nedodržování nových předpisů, jsou poměrně přísné. Za porušování či nedodržování GDPR nařízení hrozí firmám vysoké sankce. Maximální výše pokuty může dosáhnout až 20 000 000 EUR či 4 % ročního obratu. Samozřejmě bude záležet na tom, jak dlouho je daný předpis porušován, zda je porušení příliš závažné, kolik občanů bylo poškozených atd. Pokutu mohou dostat malé i velké korporace, navíc po nich může být vyžadována náhrada škody za hmotnou nebo nehmotnou újmu občany z celé EU. Je tedy pochopitelné, že by taková situace spoustu firem zlikvidovala. Nepanikařte ale, nic není tak horké, jak se o tom píše v bulváru. Přistoupíte-li ke GDPR nařízení zodpovědně, je smutný konec velmi nepravděpodobný.

Co jsou osobní údaje z hlediska GDPR nařízení?

Za osobní údaje se považují údaje, které lze přiřadit konkrétní osobě prostřednictvím: jména, bydliště, r.č. či data narození, čísla dokladů: OP, pas, ŘP, elektronických údajů (IP adresa, cookie, lokalizační údaje). Subjektem údajů je fyzická osoba, jíž se osobní údaje týkají. Subjekt údajů není právnická osoba. Údaje vztahující se k právnické osobě tak nejsou osobními údaji. Osobní údaje mohou být pouze ve vztahu k žijící fyzické osobě.

Správcem je subjekt, nerozhoduje jaké právní formy, který určuje účely a prostředky zpracování osobních údajů a za zpracování primárně odpovídá. Správce osobní údaje zpracovává pro účely vyplývající z jeho činnosti (např. zákonem stanovené povinnosti, ze smluv), ale může je zpracovávat i pro vlastní určené účely např. pro své oprávněné zájmy, pokud tyto zájmy nepřevyšují zájem na ochraně základních práv a svobod fyzických osob.

Kde najdu kompletní znění GDPR nařízení v češtině?

Kompletní znění GDPR česky najdete i s vysvětlivkami na webu Asociace ICT. Ať už jde o bankovní instituce, zdravotnictví, veřejnou správu, velké nebo střední firmy či domácí e-shopy, všichni se budou v dohledné době potýkat s nutností upravit způsob zpracování osobních údajů. V případě závažného porušení pak budou firmám hrozit vysoké pokuty, které pro ně mohou být až likvidační. Vzhledem k vysokým postihům za nedodržení směrnice GDPR nařízení doporučujeme společnostem bez vlastního specializovaného právníka odbornou konzultaci a GDPR audit, audit kodexu ochrany osobních údajů či kompletní GDPR audit od certifikované autority.

Dub 182018
 

GDPR, General Data Protection Regulation nebo také česky Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR směrnice). To je v posledních měsících největší strašák českých majitelů e-shopů a marketérů, kteří ve velkém operují s osobními údaji. Všichni se tohoto nařízení bojí, málokdo má ale přesnější představu, o co vlastně jde. Když proniknete do jeho tajů, zjistíte, že se opravdu není čeho obávat. GDPR směrnice je nová legislativa EU, která byla schválena už v dubnu roku 2016. Nějaký čas se o ní ovšem vůbec nemluvilo, všichni ji brali jako jakési nařízení, které jednoho dne vejde v platnost. Teď se ale ta doba blíží, v účinnost vstoupí 25. května 2018, a proto je nejvyšší čas začít se zajímat, koho se GDPR nařízení týká a co pro nás vlastně znamená.

Co je GDPR?

Jak napovídá název „Obecné nařízení o ochraně osobních údajů“ si klade za cíl zlepšit nakládání s osobními údaji a od zákazníků bude třeba mít tzv. GDPR souhlas s nakládáním jejich údajů. Bude se tedy týkat každého, kdo nějakým způsobem zpracovává či shromažďuje osobní informace Evropanů, a to ať jde o evropskou instituci či společnost mimo EU působící na našem trhu. Podřídit se mu musí veřejná správa, zdravotnictví, bankovní instituce, ale třeba i e-shopy. A právě drobní podnikatelé a provozovatelé e-shopů mají největší strach z toho, že je bude implementace nařízení stát spoustu peněz a času.

Co se díky GDPR změní?

Ačkoliv zní GDPR děsivě, spousta jeho mechanismů už v ČR dávno funguje podle stávajících zákonů. Novinkou jsou zejména práva subjektů údajů (tj. lidí, o nichž jsou údaje uchovávány) – musí být detailně informováni o tom, co se s jejich informacemi děje, a mohou požádat o jejich odstranění. Také budete mít přístup ke všem údajům, kdykoliv bude možné podívat se, co o vás jaká firma ví.

Za osobní údaje přitom nelze považovat pouze adresu, rodné číslo, národnost, náboženství aj., ale rovněž moderní parametry jako e-mail, IP adresa či cookie. Přísnému režimu budou podléhat i genetické a biometrické údaje. Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na přesné znění GDPR směrnice zde.

Firmy budou mít povinnost ohlásit jakékoliv narušení bezpečnosti údajů Úřadu pro ochranu osobních údajů, a to do 72 hodin od zjištění. V některých situacích budou muset být informováni i majitelé odcizených dat. Zabráníte se tím případům, kdy jsme se o únicích dat dozvídali po několika letech. A to je jeden z mnoha důvodů, proč GDPR směrnice vůbec vznikla.

Dub 032018
 

General Data Proteciton Regulation, GDPR, či hezky česky Obecné nařízení na ochranu osobních údajů. Toto opatření přicházející z Evropského parlamentu a Rady začne platit už v květnu tohoto roku, a jelikož EU hrozí vysokými pokutami, mnohé firmy z něj mají strach. Ty zodpovědnější už si dávno našly vlastního konzultanta, ale co má dělat zbytek? GDPR nařízením chce EU docílit toho, aby měli lidé větší kontrolu nad osobními údaji, které o nich uchovávají nejrůznější firmy. Stojíte-li v pozici fyzické osoby, můžete se tedy radovat. GDPR vám život neztíží, spíš naopak. Pakliže se ale musíte na situaci dívat ze strany firmy, začínáte možná být poněkud zoufalí. GDPR nařízení se blíží a většina lidí stále neví, jak se na něj připravit.

Nejste na GDPR sami

Máte pocit, že se v problematice GDPR ztrácíte a netušíte, kde začít? V žádném případě nový zákon nepodceňujte, protože za nedodržení hrozí skutečně vysoký postih. Můžete se však obrátit na někoho, kdo vám poskytne odbornou konzultaci, provede datový audit, audit kodexu ochrany osobních údajů, připraví vnitřní směrnice nebo realizuje kompletní GDPR audit. S veškerými problémy souvisejícími s nařízením GDPR vám pomohou odborníci z Asociace za lepší ICT řešení. V rámci neziskové organizace působí specialisté, kteří sdílí své zkušenosti s firmami a institucemi – společně se snaží o nalezení optimálního řešení.

Je tu on-line GDPR audit zdarma

Chcete-li se dozvědět, jak se na vaši firmu vztahují povinnosti související s evropskou GDPR směrnicí, využijte možnost bezplatného on-line auditu, který najdete na webových stránkách www.lepsi-reseni.cz. GDPR audit vám objasní vše, co byste měli ohledně ochrany osobních údajů vědět, a případně i možnosti, jak se některým povinnostem vyhnout. Stačí, když vyplníte formulář – výslednou zprávu obdržíte e-mailem. Zmíněný on-line GDPR audit je zdarma, ovšem můžete zvolit i druhou variantu – podrobnější rozbor s osobní účastí certifikovaného konzultanta a konkrétní návody na řešení ve vaší firmě. Dostanete detailní odpovědi a seznam kroků, které musíte učinit, abyste vyhověli všem zákonným požadavkům. Zároveň obdržíte doporučený kodex ochrany osobních údajů vhodný pro vaše podnikání a plán projektu implementace. Po dobu jednoho roku bude dostávat aktualizovaná doporučení dle případných změn legislativy či doporučení regulátora. Další výhodou GDPR auditu je výrazně rychlejší a levnější případná certifikace.

Bře 232018
 

Nařízení Evropského parlamentu a Rady o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů o volném pohybu těchto údajů. To je aktuálně velice žhavé téma, které se týká poměrně velkého množství subjektů. Zkráceně GDPR nařízení začne platit s účinností od 25. května 2018 a vztahuje se na řadu právnických osob a podnikatelů, včetně veřejného sektoru.

Co vlastně musí firmy dělat jinak?

Díky platnosti GDPR nařízení budou muset spoelčnosti implementovat ochranu dat, vypracovat tzv. Data Protection Impact Assessment (posouzení vlivu na ochranu osobních údajů), některé jmenovat Data Protection Officer (pověřence pro ochranu osobních údajů), vést záznamy o zpracování osobních dat a konzultovat rizikové záležitosti s dozorovým orgánem. Pokud se podíváme na konkrétní příklady, bude nezbytné vlastníky údajů informovat o tom, co s jejich daty provádíte. Ti budou mít kdykoliv možnost požádat o odstranění svých informací, jestliže už je nadále k ničemu nepotřebujete. Nově bude rovněž nezbytné nahlásit jakýkoliv únik citlivých informací, abychom se o něm nedozvídali až o několik let později, jako tomu bylo v loňské kauze Yahoo. Možná by bylo dobré také vyjasnit, že za osobní údaje GDPR považuje jméno, příjmení, pohlaví, věk, datum narození, fotografický záznam, nákupy, osobní stav, IP adresu, e-mail, telefonní číslo, genetické, biometrické údaje, náboženské a politické názory, zdravotní stav, sexuální orientaci, trestní delikty.

Proces GDPR certifikace

Za nedodržování směrnice GDPR čekají právnické subjekty nemalé finanční postihy. Seznamte se s potřebnými kroky pro správné nakládání s citlivými daty a zaměřte se na odpovídající kodexy, zvolte vhodného pověřence a zajistěte si procesy pro bezpečnou automatizaci firmy. Mimo jiné si pojistíte též kybernetickou bezpečnost a v případě, že nemáte ve společnosti vlastního specializovaného právníka, nechte si profesionálem navrhnout odbornou konzultaci a datový audit. Tím obdržíte vyhodnocení situace, návod na řešení a konzultace vám umožní získat odpovědi na všechny důležité otázky z tohoto odvětví. Své soukromé údaje by si měl každý pečlivě střežit a informovat se, jak se s nimi nakládáno. Jakmile by se vaše data dostala do nesprávných rukou, mohlo by se stát, že by adresa, čísla dokladů i elektronické údaje byly zneužity. Na trhu ale najdete strůjce špičkových programů splňujících náročné podmínky pro práci s citlivými daty, na které se neváhejte obrátit ještě dnes a ti vám s GDPR nařízením pomohou..