Boj o vlastní prsa

Boj o vlastní prsa

Každý způsob, jak včas odhalit rakovinu prsu, znamená vyšší šanci přežít. Nový speciální mamograf MEIK, na který se můžete objednat v Quantum Medical Institute kdykoliv, aniž by vyšetření zatížilo vaše zdraví, je pro všechny ženy užitečný spojenec. Vyzkoušely jsme ho doslova na vlastních prsou. (komerční článek)

Vyšetření, které je založeno na elektrické vodivosti tkání a nevyužívá RTG záření (které organismus zatěžuje), se do pražského centra QMI vydala absolvovat Jana. Tohle jsou její čerstvé zkušenosti, které by se mohly hodit každé z vás (přesněji každé z vás, které osud vlastních prsou není lhostejný).

Zápisníček z vyšetření prsou:

Hlavní poznatek: Příjemná lékařka kliniky QMI MUDr. Radka Mudrová mi vysvětlila, pro koho je vyšetření přístrojem vhodné. Přijít může každá žena, která by měla ráda jistotu, že se zatím v jejích mladých prsou nebo od posledního mamografu, případně vyšetření ultrazvukem (mamograf mají v České republice ze zdravotního pojištěný hrazený jednou za dva roky všechny pacientky od 45 let), v jejích prsou nenastartoval zhoubný proces nebo nedošlo k nějakým jiným zdravotním komplikacím. „Náš přístroj bych označila jako další velmi užitečnou doplňkovou možnost, jak získat o svých prsou užitečné informace,“ vysvětluje paní doktorka. „Mamograf MEIK pracuje na bázi elektrické vodivosti tkáně. Laicky řečeno, rakovina je velmi vodivá – na základě výsledků lze tedy poznat, jestli v tkáni dochází k nežádoucím změnám, a doporučit pak ženu k dalším podrobnějším vyšetřením.“

  • Důležité je také to, že vyšetřední na mamografu MEIK mohou absolvovat i těhotné a kojící maminky, nebo samozřejmě mladé ženy, které zdánlivě nemají důvod jít na mamograf, ale přesto by nerady něco zanedbaly.

„Protože stoupá výskyt rakoviny prsu u mladších žen, osobně bych se přimlouvala za snížení věkové hranice pojišťovnou hrazených mamografických vyšetření,“ domnívá se MUDr. Mudrová. „To je ale samozřejmě běh na dlouhou trať, než by se do systému zdravotní péče zapracovala taková změna.“

Jak jsem se cítila – Strach je někdy špatný rádce

Večer před vyšetřením jsem nemohla spát. Dostihnul mě klasický iracionální strach, který už stoprocentně připravil o život spoustu žen: „Nepůjdu tam. Co když něco najdou?“ Zní to padlé na hlavu? Ne tak docela – podobně reagují miliony žen na celém světě, spousta z nich už si dokonce možná ve svém prsu nahmátla bulku, a přesto návštěvu lékaře odkládají (jako například slavná zpěvačka Anna K., která od té doby všem ženám prostřednictvím kampaně klade na srdce, že o vlastní prsa musí mít starost především samy). Strkají hlavu do písku.
Než usnu neklidným spánkem, představuji si, jestli se můj život kvůli reportáži o novém mamografu nepřevrátí druhý den vzhůru nohama. Myslím i na celebrity, u kterých se na rakovinu prsu přišlo náhodou, když si je chtěly nechat upravit plastickým chirurgem. Co si budeme povídat… Opravdu tam může NĚCO být.

Vyšetření – Zacentrovat na bradavku
Nebolí to. Ležíte na zádech svlečená do půli těla a čtvercový přístroj se přiloží postupně na obě bradavky. Snímání elektrických výbojů, které vysílá, nijak nepocítíte. Za deset minut je hotovo. Vyprávím paní doktorce (jen tak z nervozity, aby řeč nestála), jak jsem se v létě majzla na dovolené při prudším pádu z kola do prsou a tři neděle mě to bolelo. Lékařka k mému překvapení příhodu vůbec nebere na lehkou váhu (na rozdíl ode mě). „Tak to jste tady správně. Prudký úder do prsu vždycky s odstupem týdnů nebo jednoho až dvou měsíců stojí za vyšetření, považuje se za jeden z rizikových faktorů spuštění rakovinného procesu. I v tom vám MEIK může pomoci, nemusíte čekat na termín běžného mamografu.“

Výsledky – Nízká vodivost<br