Jak vybírat šálek na kávu?

Jak vybírat šálek na kávu?

Pokud jste milovníky kávy a kaváren, máte přehled o tom, že káva a příslušenství k ní nabízí široké možnosti uplatnění v oblasti designu. Design je bez debaty jedním ze současných trendů. Věci, do kterých investujeme, musí být samozřejmě funkční, ale měly by být také krásné, měly by vhodně dotvářet atmosféru našeho interiéru, anebo nám jednoduše zpříjemnit každodenní rituál pití kávy.

Uvažujeme-li o designu a kávě, otevírá se nám široká sféra produktového designu, která zahrnuje celou škálu příslušenství k přípravě a konzumaci kávy. Patří sem samozřejmě kávovary, ale také další pomůcky k jiným technikám přípravy jako jsou třeba konvice na frenchpress.  Nejzajímavější jsou, ale z pohledu designu hlavně šálky, ve kterých je možné kávu vychutnávat.

Klíčové užitné vlastnosti šálku

Šálky do kterých se připravuje espresso a další varianty nápojů z kávy však musí v první řaděsplňovat určité funkční požadavky. Krásný šálek ze špatného materiálu, nebo nevyhovujícího tvaru může snížit kvalitu i vysoce hodnotné kávy. Jednoduše řečeno, dobře připravené espresso patří do správného šálku.

U šálku, do kterého chceme espresso připravovat, bychom měli zhodnotit tři základní vlastnosti:materiál ze kterého je vyroben, jeho tvar a velikost objemu. Tyto aspekty hrají klíčovou roli v tom, zda je šálek schopen udržet teplotu a káva tak neztrácí svou chuť, vůni a pěnu.

Materiál

Ideálním materiálem pro šálek na espresso je porcelán, ten totiž vede teplo mnohem lépe než keramika, rychleji se nahřeje a také teplo déle udrží.  Hodí se ale také například sklo, které má dobré funkční vlastnosti a zároveň nabízí zajímavý estetický efekt.

Tvar

Tvar šálků je důležitý z několika důvodů. Jedním z nich je prostá skutečnost, že pokud tvar šálku lahodí našemu oku, přispívá to k zážitku z konzumace samotné kávy. Zrak je totiž první ze smyslů, který při pití kávy zapojujeme. Vhodný tvar a tloušťka šálků zároveň garantují udržení požadované teploty espressa a tedy správné rozvinutí jeho chuťových a aromatických substancí. Pro klasické espresso je vhodný kónický tvar, pro cappuccino a café latté se používají tvary více otevřené.

Velikost

Velikost šálků se liší podle druhu připravovaného nápoje. Na klasické espresso se hodí šálek o objemu 60 ml, pro dvojité espresso je potom vhodný šálek velikosti 100 ml. Na klasické cappuccino nám bude stačit šálek o velikosti objemu 150 ml, šálek na café latté by měl mít velikost 225 ml.

Tipy pro správné servírování kávy:

·         Šálek na kávu by měl vždy být správně nahřátý, správná teplota totiž uchovává pěnu i aroma.

·         Pokud espresso podáváme s mlékem, měli bychom jej podávat nahřáté v samostatné konvičce

·         Ideální je servírovat v šálku pouze espresso a doplnit jej konvičkou s horkou vodou pro případné naředění kávy

Originální design

Mezi velmi oblíbené patří tradiční šálky z čistě bílého porcelánu, v kavárnách se setkáme také s šálky s logem kávy jako je třeba Lavazza nebo Illy, oblíbené jsou i nejrůznějšími motivy a barvy.  Pokud si chcete dopřát netradiční požitek z kávy, investujte do skleněných šálků, nebo různýchart kolekcí s potisky navrženými umělci jako je třeba nejnovější kolekce Illy od londýnského umělce Anishe Kapoora.

Designové šálky skvěle doplní kávovary, které obohatí váš interiér o zajímavé tvary, barvy a materiály. Zajímavé designové řešení nabízí třeba automatické kávovary od značek Nespresso, Gaggia, Saeco nebo DeLonghi.