Motorový paragliding

Motorový paragliding

Paragliding dnes představuje nejsnazší a nejrychlejší způsob létání. Nabízí obrovskou svobodu a volnost („motorové letadlo“ složíte do kufru auta), ale také velkou zodpovědnost pilota vůči sobě i okolí. Je nutné naučit se respektovat nejen pravidla pro létání, ale také přírodní a fyzikální zákonitosti. Bez znalostí o proudění vzduchu, termice, meteorologii a aerodynamice je létání čirým hazardem.  Na rozdíl od volného létání se pro motorové létání převážně využívají podmínky s minimální termikou a slabý vítr – tedy podmínky, které se vyskytují mnohem častěji a které navíc přispívají k bezpečnosti tohoto sportu.

Motorový paragliding je možné rozdělit na dvě varianty – motorové padákové kluzáky s motorem na zádech pilota („motorová krosna“) – označení PPG a motorové padákové kluzáky s motorem na podvozku („tříkolka“) – označení MPG.  V praxi se hodně využívají lehké tříkolky, do kterých se připevní motorová krosna jako pohon. Pilot má tak možnost podle podmínek volit mezi krosnou a tříkolkou.

Pokud jde o využívání leteckého vzdušného prostoru, platí i pro motorový paragliding pravidlo, že létat je možné všude tam, kde to není zakázané. Omezení jsou daná jednak uzavřením některých oblastí, např. v okolí letišť, dále vojenské letecké prostory, přírodní rezervace, obytné oblasti atd. a jednak vlastníkem případné startovací a přistávací plochy. Podrobné informace jsou součástí našich paraglidových kurzů a jejich znalost je jednou z podmínek pro získání pilotního průkazu.

Létání na padáku nabízí úžasné zážitky. Přes svou zdánlivou jednoduchost má však mnoho úskalí – důrazně proto doporučujeme pro všechny zájemce absolvování minimálně základního kurzu paraglidingu pod vedením zkušeného instruktora. Pokud se budete chtít dále tomuto sportu věnovat, nabízíme kromě možnosti získání pilotní licence i účast na leteckých akcích a zájezdech. Můžete tak postupně své letecké umění zdokonalovat, seznámíme vás s různými letovými terény a poznáte nové lidi, pro které se létání stalo celoživotní vášní.