Umyvadla bez hranic

Umyvadla bez hranic

Zatímco ještě před nepříliš vzdáleným časem se nabídka v obchodech v dostupné cenové hladině omezovala pouze na několik typů tvarově i materiálově velmi podobných umyvadel, a každá materiálová či designová novinka byla již mnohem dražší, dnes je situace zcela jiná. Klasická oblá umyvadla, hranatá, misková, v různých historizujících či retro stylech, barvách a dekorech najdeme v nabídce mnoha výrobců. Liší se také způsobem zabudování – mohou být klasicky usazená v umyvadlové skříňce či desce, zapuštěná bez vystupujícího okraje, pouze postavená na desce nebo připojená na zdi volně v prostoru. V závislosti na tvaru může být součástí umyvadla i velká odkládací plocha, přecházející v umyvadlovou desku, v případě některých materiálů může její velikost či délku výrobce zhotovit na míru.

Už nejen keramika

Pokud jde o materiály, běžně dostupnou klasickou keramiku doplnil akrylát, umělý a přírodní kámen, porcelán, tvrzené sklo, nerez či exotické dřeviny. Keramika má dnes již mnohem kvalitnější úpravu než dříve, je odolnější vůči běžnému mechanickému poškození, a jestliže se rozhodneme pro takzvanou antiplakovou úpravu, budou se na jejím povrchu méně usazovat nečistoty, takže i její údržba bude snadnější. Dalším materiálem, oblíbeným pro svou praktičnost, odolnost a velkou škálu barevných odstínů, je umělý kámen. Jeho předností je i možnost odlití umyvadla a stolu z jednoho kusu, odpadají tak místa spojů, kde se jinak usazuje nečistota. Materiál se také dobře tvaruje, povrch není pórovitý, celkově tedy přispívá k hygieničnosti prostoru koupelny, umyvadlo a jeho okolí se také snáze uklízí.

Návrat ke kameni a dřevu

Kdo má rád přírodní materiály, dá přednost přírodnímu kameni nebo dřevu. Dřevěné či kamenné nádoby na vodu byly v domácnostech užívány po staletí, naše domácnosti se k nim vracejí v takříkajíc sofistikované podobě – kamenný žlab by si do koupelny dal asi málokdo, ovšem například umyvadlo z hrubě opracovaného kamene se zde stane designovým solitérem. A stejné je to se dřevem, dnešní „škopíky“ – tedy umyvadla – jsou vyrobena z perfektně zpracovaného exotického dřeva a svým předchůdcům se podobají jen velmi vzdáleně. Z dalších přírodních materiálů se především v technicistně vybavených interiérech uplatní ušlechtilá ocel, stejně tak jako v koupelně či umývárně, kterou užíváme po době strávené v domácí posilovně, bazénu a podobně. Tato umyvadla mohou mít klasický oblý či miskovitý tvar, jestliže chceme zdůraznit asketičnost prostoru, můžeme se rozhodnout pro nerezový žlab. Ocel působí sama o sobě velmi zajímavě, určitou nevýhodou jsou skvrny od kapek vody, které jsou na tomto materiálu dost patrné.

Na skle malované

A třešničkou na dortu ve výběru umyvadel na trhu je pak tvrzené sklo. Jemné, subtilně působící větší či menší misky nebo vaničky z čirého či probarveného a různě dekorovaného skla dodají prostoru určující akcent – jemné průsvitné umyvadlo v pastelových barvách romantický, tmavé s vysokým leskem elegantní, sytě barevné s výrazným dekorem zase extravagantní. Tato umyvadla se nejlépe vyjímají na tenkých nerezových stojáncích umístěných volně v prostoru. Vzory mohou být abstraktní nebo inspirované flórou či faunou. Ke skleněným umyvadlům je možné dokoupit koupelnové doplňky s podobnými motivy.

Více se múžete dočíst v celém článku Umyvadla bez hranic. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Koupelny.