Voda na zahradě

Voda na zahradě

Jak mnohostranná a proměnlivá může být vaše zahrada, tak různé jsou i možnosti pro ozvláštnitnění okolí rodinného domu či chalupy jen vodou – v jakékoli podobě a formě. Chcete kromě koupání přivést na svoji zahradu i přírodu a vytvořit si řešení pro splnění obou požadavků najednou: koupací jezírko a bazén? Stačí se rozhodnout pro bazén nebo koupací jezírko. Vše najdete u nás. Ještě nikdy nebylo jeho pořízení tak jednoduché a dostupné.

 

Správné stanovení si cíle je snad nejdůležitější rozhodnutí, které ovlivní budoucí stav vašeho zahradního jezírka. Odlišné konstrukce a systémy jednotlivých druhů nádrží, hloubka a další řada parametrů výrazně odlišuje jezírka podle použití – v tomto právě dělají zákazníci nejčastěji chyby. Nespěchejte, zahradní koupací jezírko není levná záležitost, nestavíte ho na rok, pečlivě plánujte a vybírejte.

 

Je velmi důležité celé okrasné a koupací zahradní jezírko včetně příslušné filtrační technologie citlivě začlenit do okolní zahrady. K tomu dobře poslouží dřevo, kámen a ostatní přírodní materiály. Koupací jezírka nevyžadují žádnou velkou péči, nepotřebují chemii a přitom jsou navíc krásnou ozdobou zahrady.

Před vlastní stavbou koupacího jezírka je důležité dobře si promyslet tvar a velikost jezírka a jeho začlenění do zahrady. Jezírko by mělo být umístěno tak, aby alespoň pár hodin denně bylo zastíněno před slunečními paprsky. Při stavbě jezírka nejste většinou vázáni žádnými rozměry, pouze svojí fantazií. Vodní plocha jezírka by mohla zaujímat dominantní postavení ve Vaší zahradě.

Vlastní stavbu začínáme vyznačením obrysu jezírka na předem zvoleném místě. Potom začneme hloubit a tvarovat vlastní tvar. Důležité je zbavit prostor jámy od prorůstajících kořenů, ostrých předmětů a celou jámu vysypat pískem v 5 cm vrstvě. Dno pro koupací zónu doporučujeme zpevnit betonem. Po provedení zemních prací následuje pokládka podkladové geotextilie a speciální jezírkové fólie. Ideálním druhem fólie pro koupací jezírka je fólie kaučuková EPDM nebo PVC. Jedná se o velice pevnou a přitom dokonale pružnou fólii, která snese i vysokou zátěž předpokládanou při koupání. Samotnou pokládku fólie musíme provádět opatrněji, aby nedošlo k jejímu poškození.

Po napuštění jezírka vodou začíná konečná úprava vlastního jezírka a jeho okolí. Koupací jezírko je nutné osadit různými druhy vodních a pobřežních rostlin, aby vznikla ideální ekologická rovnováha. Při nastolení vyváženého stavu v jezírku bude příroda pracovat sama, bez velkých vnějších ozdravných zásahů. Konečným výsledkem zůstává krásné jezírko, zasazené do Vaší zahrádky. Třešničkou na dortu se stává bublající potůček napájející zahradníjezírko.

Správně založené koupací jezírko Vám bude sloužit bez zbytečných chemických dezinfekčních prostředků. Pro dokonale průzračnou vodu je nutné doplnit jezírko čerpadlem, biologickým filtrem, předfiltrem a UV zářičem. V uměle vytvořeném vodním systému – zahradním jezírku, biotopu, či přírodním bazénu je nezbytné pro jeho bezproblémové udržování navodit stav maximálně blízký přírodním podmínkám. Jedině stav blízký přirozené rovnováze může významně přispět ke snížení provozních nákladů a množství času, potřebného k intenzivní údržbě jakéhokoliv dekoračního, rekreačního, či kombinovaného zařízení s vodou, rostlinami a živočichy.

Pomůžeme Vám navrhnout nejvhodnější zahradní jezírko pro Vaši zahradu vč. vhodné filtrace, zařídíme položení geotextilie a jezírkové folie, nainstalujeme technologii, a případně Vám provedeme pravidelný servis a údržbu.

 

V naší kamenné prodejně máme skladem naprostou většinu výrobků – jezírkové fólie, čerpadla a filtry pro zahradní jezírka, světla, dmychadla, fontány, hladinové sběrače, přípravky pro úpravu vody, likvidátory řas, UV-lampy, v, PVC rozvody – hadice, ventily – prostě vše co k budování a údržbě zahradního jezírka potřebujete.