Parametry dalekohledu

 

Všechny dalekohledy jsou opatřeny čísly, která nám udávají technické parametry. Jsou většinou ve formě, např. 10×25 a udávají jaké optické přiblížení nám dalekohled umožňuje. Takže první číslo nám říká, kolikrát dalekohled přibližuje.  Tedy pokud budeme pozorovat objekt na vzdálenost 100m, bude se nám jevit, jako bychom jej pozorovali z 10m.  Druhé číslo určuje velikost objektivu dalekohledu a to v mm. Tady můžeme říci, že čím větší průměr objektivu dalekohledu je, tím jasnější bude pozorovaný obraz.  Ovšem i tady platí určité hranice, protože pokud je objektiv velmi rozměrný, bude celý dalekohled těžší. Proto pro běžné použití je ideální 8×20.

 

Dalším neméně důležitým parametrem dalekohledu je jeho světelnost.  Ta je důležitá především za zhoršených světelných podmínek, např. za šera či mlhy a pro pozorovací dalekohledy. Světelnost je vypočítáte, když průměr pupily mocníte na druhou. Ideální je 7mm což je světelnost 49.

Někdy uváděný a určitě zajímavý je údaj o rozsahu ostření. Např. 10m až nekonečno. U tohoto dalekohledu nezaostříte blíž, než na 10m. Pokud budete chtít dalekohled s ostřením 20, pak není od věci pořídit si stativ, zvlášť budete-li pozorovat ze stejného místa. Tady byste měli dát pozor, aby byl na dalekohledu upevněný závit na stativ.

 

Nejrozšířenější a nejpoužívanější jsou dalekohledy pro myslivce, ale dají se použít ve všech situacích. Především pro myslivecké účely jsou nejvhodnější dalekohledy s nejvyšší světelností, to jsou takové, které mají výstupní pupily kolem 7mm. Nejpoužívanější jsou dalekohledy 7×50, 8×56, 9×63, 10×50…..Velmi dobrou světlost,  mají dalekohledy 8×56, 9×63, dá se s nimi pozorovat za šera, dokonce i v noci.

 

Další skupinou, můžeme ji nazvat outdoorové, či chcete-li turistické dalekohledy. Pro takovéto aktivity je dobré mít na paměti, že dalekohled budeme nosit např. zavěšený na krku, nebo ho budeme nosit v brašně přes rameno. Proto by v tomto případě hmotnost dalekohledu neměla být zanedbatelným faktorem, stejně tak voděodolnost. Doporučujeme dalekohledy 7×30, 10×30, 8×35, 8×42, a s průměrem objektivu 42mm.