Alkohol za volantem

Podle naší platné právní úpravy alkohol za volant nepatří. Alkohol nepatří za volant ani z lidského a morálního hlediska, protože má negativní vliv na zrak, vnímání barev, odhad vzdálenosti, reakční čas, vyhodnocení rizika a spánek za volantem. Chcete-li po bujarém večírku nebo po alkoholu požitém při obědě s klidným svědomím zasednou za volant vašeho vozu a bezpečně se vydat na cestu domů, do práce, na jednání, pak stačí jen minimální investice jak se ujistit, že alkohol v dechu je na nula promile – zakupte si alkohol tester. Nehazardujte s životem svým, svých spolujezdců a dalších účastníků silničního provozu!

Odborná literatura uvádí rychlost odbourávání alkoholu v těle v rozmezí 0,085g (ženy) až 0,1g (muži) alkoholu na 1 kg tělesné hmotnosti za 1 hodinu. Obsah alkoholu v jednotlivých alkoholických nápojích je velice rozdílný např. jedno 12° pivo obsahuje zhruba 15,5g alkoholu, jeden litr vína dle typu od 79,5–111g alkoholu a nejvíce alkoholu obsahují lihoviny, v jednom litru nad 300g alkoholu.

V České republice jsou schváleny jako stanovená měřidla alkoholtestery s elektrochemickým čidlem. Tento alkohol tester měří s přesností na tisíciny promile a s velkým rozsahem měření od 0,000 až 6 promile alkoholu v dechu. Profesionální alkoholtestery jsou v majetku orgánů veřejné správy (městské police, státní policie…) nebo podniků, které často kontrolují svoje zaměstnance na přítomnost alkoholu v dechu. Tyto alkoholtestery mohou být vybaveny tiskárnou, které výsledky dechové zkoušky zaznamenají pro další jejich vyhodnocování.

Na nejvyšší úrovni a mezi zaměstnavateli a orgány státní správy preferované jsou alkoholtestery od společnosti Dräger, jedná se o typy Alcotest 6510, Alcotest 6810alkoholtester Alcotest 7510. Alkoholtestery Dräger umožňují hromadné dechové kontroly s minimální prodlevou mezi jednotlivými kontrolami. Přestože jsou alkohol testery Dräger vysoce profesionální, je jejich obsluha velmi jednoduchá. Pro jednotlivé dechové zkoušky jsou využívány náustky znemožňující ovlivnění dechové zkoušky prověřovanou osobou. S těmito alkoholtestery se můžete setkat při silniční kontrole. Mimo jiné i tyto vysoce profesionální alkoholtestery jsou v nabídce alkohol-tester-shop.cz.

Osobní alkohol testery s polovodičovým čidlem jsou používány pro občasnou nebo preventivní kontrolu alkoholu v dechu vlastníka alkoholtesteru. Naměřené hodnoty u alkoholtesteru s polovodičovým čidlem jsou ovlivněny sílou vydechnutého vzduchu nebo jiných látek nacházejících se v ústech. Polovodičové čidlo se rychleji opotřebí a je náchylnější na stabilitu, proto je výrobci doporučováno provádění pravidelných kalibračních kontrol, pro udržení přesnosti a životnosti alkohol testeru s polovodičovým čidlem. Na našem trhu se začaly objevovat „reklamní“ alkoholtestery bez značky, které jsou velice nestabilní a nepřesné a zdaleka nedosahují kvalit alkoholtesterů s polovodičovým čidlem od specializovaných výrobců alkohol testerů. V případě, že zainventujete do kvalitního polovodičového alkohol testeru a budete dodržovat pravidla, péči a zacházením s ním podle rad výrobce, můžete se na něj 100% spolehnout. Velice populární mezi zákazníky je osobní alkoholtester CA 2010, který je přesný a velice spolehlivý. Má dostatečný rozsah měření 0,00 až 4,00 promile. Navíc je alkohol tester CA2010 dodáván v pevném platovém pouzdru, které zabrání mechanickému poškození alkoholtesteru nebo vniknutí prachových částic do čidla. Další výhodou je napájení přes CAR adaptér. Pro kvalitnější provedení dechové zkoušky je CA 2010 dodáván vč. náustků, které jsou možné dokoupit jako související zboží v samostatném balení, nebo společném balení.