Hvězdářské dalekohledy-teleskopy

V dnešní době je popularita hvězdářských dalekohledů na vzestupu i u laické veřejnosti, a to nejen u té dospod, ale i u dětí. Pořízením hvězdářského dalekohledu získává jeho vlastník oblohu „na dosah ruky“, může s jeho pomocí nahlédnout do tajů vesmíru. Při výběru hvězdářského dalekohledu můžete hledat v kategoriích čočkových a zrcadlových hvězdářských dalekohledů, nebo také kombinovaných. Čočkové dalekohledy (refraktory) jsou historicky nejstarší. Oficiálním vynálezcem čočkového dalekohledu je Hans Lippershey (r. 1608 přihlásil patent v Haagu). Zrcadlový dalekohled (reflektor) je o půl století mladší než čočkový dalekohled a vynalezl jej Isaak Newton. Výhodou zrcadlových hvězdářských dalekohledů je jejich nižší hmotnost a větší světelnost. Pro začínajícího pozorovatele, jehož objekty zájmu jsou blíže Zemi, jsou dostačující hvězdářský dalekohled s menším průměrem pupily, tedy s nižší světelností, které jsou nabízeny na www.dalekohledy-puskohledy.cz v nižších cenových hladinách.
Dálkoměry
Dálkoměry slouží k měření mezi cílem a pozorovatelem. Dálkoměry jsou využívány v širokém spektru činností jako třeba lov, golf, lukostřelba, sportovní střelba, průmyslové měření, topografii a dále taktické užití. Podle způsobu určení vzdálenosti lze dálkoměry rozdělit na aktivní a pasivní. Přičemž aktivní dálkoměry například laserové dálkoměry, měří vzdálenost pomocí vyslané energie. Na trhu jsou nabízeny laserové dálkoměry, které jsou schopny měřit s milimetrovou přesností až na vzdálenost 250m. Některé typy nabízejí základní geometrické výpočetní funkce. Výhodou použití dálkoměru je rychlé a efektivní změření délky (nebo i sklonu), není nutná asistence další osoby, tím šetří čas a peníze.
Kolimátory
Další optický přístroj, ktery můžete koupit na dalekohledy-puskohledy.cz v oblasti zbraňové techniky je kolimátor. Jsou to taktické zaměřovače, které se upevňují na zbraň před mířidla, nebo můžou mířidla úplně nahradit. Usnadňují zaměření a to tím, že kolimátor zobrazuje světelný bod na předním sklíčku, a není tudíž vidět na zaměřovaném cíli. Na rozdíl od kolimátoru, laserový zaměřovač vrhá světelný paprsek na cíl. Kolimátory se podobají puškohledům, navíc jsou opatřeny zdroji světla. Rozlišujeme dva základní druhy – otevřený a tubusový. Tubusové kolimátory jsou vybaveny odklápěcími krytkami, díky tomu je zajištěná ochrana čoček a z toho důvodu jsou použitelné především tam, kde je riziko znečištění větší. Používá je především armáda. Naproti tomu otevřený kolimátor používá hlavně policie, jejich pořizovací cena je nižší, ale musí se častěji čistit. Pomocí jednoduché montáže můžete kolimátory připevnit k jakékoliv zbrani. Výhodou otevřeného kolimátoru na rozdíl od puškohledu je rychlost v zachycení cíle.