Jezírka pro vaši zahradu

Pokud jste se také nadchli pro zahradní jezírka, budete mít celkem nesnadný úkol vybrat si ze spousty možností tu správnou.V první řadě byste se měli řídit vlastním pocitem, ale také si uvědomit, že jezírko vnese do zahrady nový prvek, který by s ní měl korespondovat, ne ji narušovat. Zahradní jezírko by mělo s vaší zahradou splynout tak, jako by odnepaměti bylo její součástí.

Ať už se rozhodnete pro jednoduché jezírko, či vodní zahradu v asijském stylu, nebo vám bude na zahradě zurčit potůček, věřte, že to vždy bude fascinující prvek, který upoutá pozornost a bude vašim oblíbeným místem pro odreagování, uvolnění a relaxaci.

Nejčastějším typem jezírka je jezírko přírodního typu. Nenechte se zmýlit pojmem “přírodní“. V tomto případě to neznamená, že se obejdete bez čerpadla a filtračního zařízení. To je bezpochyby nutné pro udržení čisté a kvalitní vody. Jezírko přírodního typu jsou sice uměle vytvořené vodní nádrže, ale díky zakřivenému tvaru, vymodelováním břehů, či mělkým zónám dosáhnete harmonie a podtrhnete přirozenost jezírka.

Můžete mít na zahradě jezírko okrasné, s rybami, či bez nich. Nebo jezírko koupací. Pokud uvažujete jezírko oživit rybami, je nutné na to myslet již při plánování a následné stavbě jezírka. V tomto případě je bezpodmínečné mít jezírko o ploše 10m2 a hloubce 1,2 m. V takovém jezírku zabráníte přehřívání vody a v hloubce 1,2m umožníte rybám v klidu přezimovat. Ve stále větší oblibě jsou u nás, původně chovaní v Asii, KOI kapři. To má svá specifika, co se týká chovu. Především je nutné zajisti vodu bohatou na kyslík, v zimě nesmí voda klesnout pod 6°C a hloubka jezírka s chovem KOI by měla být alespoň 1,5m. Samozřejmostí je odpovídající technika na čištění vody a na jednu rybu se počítá 1m3.

Zahradní jezírka by měly mít i malý potůček, přes nějž se bude voda vracet zpátky do jezírka, či větší kaskáda, nebo ve strmém svahu vytvořený vodopád. Mějte ale na paměti, že z čím větší výšky padá vody, tím je zvuk hlasitější. Jako příjemný zvukový efekt stačí výška vodopádu půl metru. Již při zakládání jezírka můžete vykopaný materiál použít k modelaci koryta potůčku, nebo k navršení svahu na vodopád, nebo kaskádu. Jestliže již máte hotové jezírko a později se rozhodnete jej oživit potůčkem, po konzultaci s odborníky z firmy Jezírka Brno, není problém vymodelovat potůček a zakomponovat jej k již vybudovanému jezírku.

Komfort, který si můžete dopřát v případě vlastního koupacího jezírka na zahradě je k nezaplacení. Soukromí k osvěžující koupeli pár kroků od domu. U koupacího jezírka se řídíme stejnými zásadami jako u jezírka okrasného. Mělo by do celkového konceptu zahrady zapadat. Můžete si vybrat mezi koupacím jezírkem, které bude mít nepravidelný tvar, břehy budou osázené a budou volně přecházet do zahrady. Ve spojení s moderní architekturou dáte zcela určitě přednost pravidelným geometrickým tvarům, které budou celkový moderní dojem umocňovat.