Na co alkohol tester?

Konzumace alkoholu patří ke společenskému životu. Nicméně alkohol a řízení auta k sobě rozhodně nepatří! Řidič pod vlivem alkoholu je velkým nebezpečím, neboť ohrožuje nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Alkohol zpomaluje motorické a smyslové reakce, navíc nám dodává sebedůvěru, takže si myslíme, že jsme lepší řidiči, než jimi ve skutečnosti jsme. Ženy pod vlivem alkoholu za volantem uvidíte mnohem méně častěji, než muže. Navíc ženy si vliv alkoholu na řízení uvědomují a přizpůsobí jízdu svému stavu, naproti tomu muži pod vlivem alkoholu jezdí stejně rychle, ne-li rychleji, než za běžných podmínek. Pravděpodobnost nehody pod vlivem alkoholu stoupá několikanásobně. Je zjištěno, že již dávka asi 10g alkoholu, což pro představu je asi jedno 10°pivo , ovlivňuje schopnost řízení motorového vozidla. Se stoupající hladinou v krvi stoupá i sebevědomí, ale na druhou stranu se řidiči zhoršuje postřeh, soustředění, hůře vnímá barvy, projevuje se tzv. tunelové vidění, má velmi špatnou orientaci a může se dopustit hrubých chyb, např. záměna pedálu brzdy a plynu. V případě že jedete někam na večírek je dobré se domluvit, kdo bude dělat řidiče a tudíž nebude pít alkohol. Únava z probdělé noci se zbytkovým alkoholem mohou udělat své a důsledky takových návratů bývají velmi tragické. I zbytkový alkohol nese s sebou určitá rizika, které mohou odvádět pozornost řidiče. Rychlost odbourávání alkoholu je dána tělesnou konstitucí každého člověka a v žádném případě tento proces neurychlíte, žádnými „zaručenými prostředky“. Odborníci uvádějí, že je to 0,1g alkoholu na 1kg váhy za hodinu.

Pokud přece jen chcete mít jistotu, než usednete za volant, pořiďte si pro svoje vlastní účely a klidnou jízdu  alkohol tester.  Rozlišujeme dva typy alkohol testerů – alkohol testery s polovodičovým čidlem a elektrochemickým čidlem. Pro osobní užití je dostačující alkoholtester s polovodičovým čidlem, u druhého typu už se počítá s profesionálnějším využití, např. při kontrole zaměstnanců, nebo u policie.  Dechovou zkoušku se rozhodně nedoporučuje provádět bezprostředně po požití alkoholu. Alkohol tester zejména čidlo senzoru je velice citlivé,  vyčkejte proto alespoň 30 minut a vždy dodržujte správný postup měření, jinak riskujete zničení čidla alkohol testeru.  Nicméně, abyste měli jistotu správného měření je nutné pravidelně provádět jeho kalibraci. Jak často se kalibrace provádí záleží na četnosti používání alkohol testeru a veškeré informace naleznete v  návodu použití.

 

Od 1.srpna 2011 je v zákoně o silničním provozu malá změna, která se týká alkoholu za volantem. Řidičům, kterým bude naměřeno méně než 0,3promile alkoholu, už nepřijdou o body. Nicméně pokutě se nevyhnout. Ovšem pozor, stále však platí nulová tolerance!  Na druhou stranu  by to pro někoho neměla v žádném případě být berlička s tím, že „jedno pivo můžu“. Od toho je jen krůček na šikmou plochu a žít s vědomím, že jsem při dopravní nehodě způsobil újmu na zdraví, nebo do konce na životě není snadné. Alkohol za volant v žádném případě nepatří a pokud chcete mít jistotu pořiďte si alkohol-tester je to malá investice, ale ve výsledku může být k nezaplacení, protože může zachránit zdraví a život nejenom vám…..