Noční vidění 3

S žádným nočním viděním bez infra nebudete vidět v absolutní tmě, protože všechny přístroje pro noční vidění potřebují nějaké minimální světlo, které pak následně rozmnožují. Na noční vidění lze proto připevňovat infračervený přísvit (nebo je vystavěnýú, který není viditelný pouhým okem a vysílá na pozorované objekty paprsek infračerveného světla. Díky infračervenému přísvitu pak můžete dané noční vidění používat také v absolutní tmě. Stejně jako baterka je i infračervený přísvit omezen svým výkonem, který určuje dosah přísvitu, tedy vzdálenost do jaké můžete osvítit pozorované objekty. Některá noční vidění mají možnost regulace infračerveného přísvitu, čímž lze dosáhnout užšího paprsku s větším výkonem a na delší vzdálenost, nebo naopak ozáření většího prostoru se slabším výkonem na kratší vzdálenost. V mlze nebo při vysoké vlhkosti vzduchu dochází, stejně jako při jízdě autem se zapnutými světli, světelný kužel infračerveného přísvitu se stává viditelným a obraz je jakoby mléčný. Infračervený přísvit používejte pokud je to opravdu zapotřebí a nikdy ne na krátkou vzdálenost. Velice důležité až nepřípustné je nahlížení do zapnutého infračerveného přísvitu, protože může dojít k poškození zraku.

U nočních vidění je naprostou novinkou technologie SMART, která vychází z nejmodernějších a nejnovějších počítačových technologií. Jedná se o automatickou synchronizaci fotobuňky, digitálního ovládání a infračerveného přísvitu. Technologie SMART dělá z nočního vidění inteligentní přístroj, který rozpozná chování uživatele. V případě, že uživatel přiblíží oko k okuláru nočního vidění s technologií SMART, noční vidění automaticky zapne a naopak po oddálení oka se přístroj po čase sám vypne. Nehrozí tedy, že by bylo noční vidění zapnuto i ve chvílích, kdy není používáno. Noční vidění s technologií SMART mají všechny ovládací prvky digitální, včetně upozornění na nutnost výměny baterií.

Noční vidění pracují také ve dne, kvalita pozorování je ale podstatně se nedá srovnat s dalekohledy. Dobrým příkladem spojení nočního vidění a dalekohledu je digitální noční vidění YUKON Ranger 5×42. Ranger je profesionální přístroj umožňující univerzální použití jak v noci, tak ve dne. Ranger umožňuje díky výkonnému infračervenému přísvitu velmi efektivní pozorování v noci za jakýchkoli světelných podmínek. Ranger má video výstup, který umožňuje po připojení vnějšího zařízení obraz nahrávat nebo sledovat na monitoru.

Při zapnutí nočního vidění ve dne nebo v osvíceném prostoru je nutné mít objektivy zakryté krytkou, aby nedošlo ke spálení přístroje. Tato ochrana je nezbytná u přístrojů první generace, avšak ani přístroje vyšších generací, které jsou vybaveny ochranou, není vhodné dlouhodobě vystavovat nadměrnému osvětlení, protože může dojít ke snížení jasu, nebo vytvoření tmavé oblasti v zorném poli.

Použití noční vidění v noci začíná sundáním krytky objektivu a zapnutím přístroje. Po naskočení obrazu si nastavíte okulár dle svých potřeb (dioptrie, intenzita osvětlení osnovy…), při pozorování se obraz zaostřuje jen objektivem podle vzdálenosti pozorovaného objektu. V případě, že jsme v absolutní tmě a noční vidění není dostatečné, musíte zapnout infračervený přísvit. Protože infračervený přísvit není viditelný pouhým okem pouze přes samotné noční vidění, je dobré jej vypnout okamžitě po ukončení pozorování, pokud byste na vypnutí zapomněli, mohlo by dojít ke spálení nočního vidění.