Noční vidění a dalekohledy 2

Zařízení zesilující zbytkové světlo se nazývá noční vidění.  Noční vidění se využívá  pro ostrahu objektů, lov zvěře, může být součástí pozorovací elektroniky vozidla, nebo slouží jako osobní noktovizor pro jednotlivce. Noktovizor zesiluje záření o vlnových délkách 700-1000nm a převádí ho do viditelné oblasti spektra. Noktovizory tedy pracují v infračerveném pásmu blízkém viditelnému světlu. Pozorované objekty noktovizorem se obvykle zobrazují na zeleném stínítku, proto uživatel vidí monochromatický, zelený obraz.

Výhodou noktovizoru oproti infračervenému pozorovacímu přístroji jsou menší rozměr a nižší energetická náročnost. Pokud hodláte noktovizor používat např. ve sklepeních, jeskyních, tak je nutné mít přídavný zdroj infračerveného záření. Noktovizor musí být chráněn před silným zdrojem světla, aby nebyl zničen (např. nesmí se do něj svítit baterkou), proto vždy a důsledně používejte krytky objektivu.

Některé nabízené noktovizory mohou sloužit i za denního osvětlení, ale kvality pozorování je výrazně horší oproti nočnímu pozorování, nebo oproti klasickým dalekohledům.

Velice praktická jsou noční vidění s technologií SMART, dík níž přístroj sám rozpozná chování pozorovatele. Jedná se technologii, která spojuje automatickou fotobuňku, digitální ovládání a infračervený přísvit s dlouhým dosahem. Jedná se o inteligentní technologii, kdy pozorovatel přiblížením oka k okuláru noktovizoru tento automaticky zapne a po vzdálení oka od okuláru noktovizor sám vypne. Obava, že pozorovatel přístroj nevypne, zde není na místě.

Širokou nabídku nočního vidění od společností Bushnell, Swarovski, Yukon, Dipol a ATN naleznete na www.dalekohledy-puskohledy.cz.

Na jmenovaném internetovém obchodu, dalekohledy-puskohledy.cz, můžete vybírat také ze široké nabídky dalekohledů. Dalekohledy jsou zde rozděleny podle účelu využití na dalekohledy lovecké, turistické, námořní, pozorovací, mini dalekohledy, hvězdářské teleskopy, nebo podle výrobců, případně podle požadovaného zvětšení.

Nabídka dalekohledů je opravdu široká, proto pečlivě zvažujte při jeho výběru, k jakým účelům jej budete používat a jak často. Snažte se najít kompromis.

Zoomový dalekohled, jehož výhodou je proměnlivé zvětšení, s sebou nese nevýhodu ztráty světla. Zoomový dalekohled, mívá často užší zorné pole. Platí, že čím větší je zvětšení dalekohledu, tím omezenější je obraz na šířku (dochází k zužování zorného pole). Také platí, že čím vyšší je zvětšení dalekohledu, tím je těžší dalekohled udržet (třepání) a dochází také k rychlejšímu unavení oka. Bez použití stativu jsou vhodné dalekohledy s 10ti násobným zvětšením, u zkušených pozorovatelů maximálně 16ti násobné zvětšení.

Pokud chcete mít kvalitní, jasný a kontrastní obraz při pozorování dbejte, aby optika dalekohledu měla antireflexní vrstvu. Negativní dopad na obraz má i menší průměr objektivu dalekohledu. V případě využití dalekohledu při outdoorových aktivitách, doporučujeme preferovat dalekohledy mrazuvzdorné a voděodolné a nezapomeňte ani na váhu dalekohledu, aby se vám „nepronesl“. Světelnost dalekohledu je velice důležitá u loveckých dalekohledů, proto se zaměřte na technický parametr průměr pupily.