Deratizace

Mravenci farao neboli faraoni jsou rezatí mravenci, kteří jsou velice drobní. Dělnice se samci měří přibližně 2 mm, královna od 3 až do 4 mm. Původem pocházejí z Afriky, takže u nás vyhledávají místa, kde je celoročně teplo. Nejraději mají panelákové domy, kde se topí po celý rok. Většinou se usazují v blízkosti vody, čili v koupelnách u umyvadel či toalety, nebo v kuchyňi ve dřezu či v odpadkovém koši, kde hledají zbytky potravy, nebo v okolí květináčů, prasklých stěn či pod kachličkami.

Žijí v bytových domácnostech, ale také jsou často vidět ve zdravotnickém zařízení. Kde můžou přenášet choroboplodné zárodky, jen tím že přelezou po sterilních obinadlech či jiných zdravotnických pomůckách. Mravenci faraoni jsou tedy zdraví škodlivý. Žijí především ve velkých kolonií, kde může být až několik královen, které neustále kladou nová vajíčka. Královna žije až jeden rok, ovšem samec s dělnicí kolem 20 týdnů. Samec umírá vždy po oplodnění královny.

Můžou žít ve starých zařízení či bytech, ba i naopak v nových bytech, kam se většinou přenesou v novém nábytku. Kvalita a hygiena daného prostředí tedy vůbec nezávisí na výskytu mravenců. Nejaktivnější jsou ovšem v době takzvané topné sezony před Vánoci. V tomto období mají skoro stejně potravy jako my lidé.

Ač se Vám může zdát, že mravenci nejsou zas tak špatní a že Vám v bytě moc nevadí, je to určitě špatně! Jelikož Vám znečisťujou potraviny, ale také můžou přenášet již zmiňované choroboplodné zárodky. A proto byste si měli zavolat deratizátora, který Vás jich určitě velmi rychle zbaví. Třeba na stránce http://www.dddsluzby.cz