Úřad práce – jak začít?

Přišli jste o zaměstnání a nemáte zkušenosti s úřadem práce? Registrace právě na tomto úřadu nepatří zrovna k oblíbeným, ale přece jen se jedná o jednu z možností jak nalézt práci, tak proč toho nevyužít.

Zprostředkování práce pracovním úřadem je bezplatné. V případě evidence za vás hradí zdravotní pojištění a v případě splněných podmínek a povinností daných zákonem, máte nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Zaevidovat se může každý člověk, který není v čas evidence v pracovněprávním vztahu, není osobou samostatně výdělečně činnou a nepobírá mateřskou, důchod, nemocenskou, apod. V případě registrace je potřeba se osobně dostavit na úřad práce v místě vašeho trvalého bydliště. Prokázat se musíte platným dokladem totožnosti – pas nebo občanský průkaz. Dále pak potvrzení o ukončení studia (nebo také potvrzení o ukončení mateřské dovolené apod.), potvrzení o výši vašeho průměrného výdělku, potvrzení o ukončení nebo přerušení samostatně výdělečné činnosti.

Žádáte-li Úřad práce o zprostředkování zaměstnání a podporu v nezaměstnanosti je potřeba na úřadu práce vyplnit dané formuláře.