Skončili jste se školou? Přišli jste o zaměstnání? Co teď?

Pracák, tak to je slovo, při jehož vyslovení se většině lidí udělá husí kůže a nechtějí s tímto místem mít nic společného. Ale není se čeho bát a ani se za co stydět.

Není nutné se na úřad práce evidovat, ale existuje velké množství výhod, které vám úřad práce nabízí a tím nic neztratíte, právě naopak. O které výhody se například jedná?

Úředníci vám pomohou při hledání nové práce, budou vám zasílat různé pracovní nabídky. Neznamená to ovšem, že si můžete „válet šunky“, je důležitá především vaše aktivita, úřad práce vám v tom pouze pomáhá. Je důležité hledat i mimo nabídky úřadu práce.
Dalším pozitivem pro vás může být možnost dalšího vzdělání tzv. rekvalifikační kurzy, které vám pracovní úřad hradí. Také za vás každý měsíc odvede zdravotní a sociální pojištění, které byste si jinak museli uhradit sami. Pokud splníte podmínky dané úřadem práce, máte také nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Chcete svou nezaměstnanost využít a začít podnikat? Neobejdete se bez tzv. živnostenského listu. Ten vyřídíte na živnostenském úřadě, většinou jej získáte bez problémů, pokud splňujete věkovou hranici osmnácti let a máte jasno v tom, jakou činnost chcete vykonávat.