Keramická dlažba v rustikálním stylu

Rustikální vzhled keramické dlažby reprezentuje staré, jakoby ochozené podlahy. Spadá do kategorie tzv. cotto stylu. Tento styl je obecně známý především z venkovských chalupa a domů. Současná nabídka známých výrobců keramických produktů nabízí série, které ale vyniknou jak v klasickém, tak i v moderním interiéru. Nemodernější zpracování těchto produktů umožňuje široké možnosti využití a záleží jen na vás, jakému designu dáte přednost.
Když řekneme rustikálních dlažba a obklady, většina z nás si vybaví ty, které připomínají staré cihly a dlažby, v teplých a vřelých barvách. A pokud je sladíte se stylovým nábytkem, případně jimi obložíte třeba kachlové kamna, bude výsledek dokonalý. Dlažby a obklady cotto jsou v podstatě cihlové dlažby s celoprobarveným střepem. Mají svůj nezaměnitelný design a většinou jsou zabarvené dočervena. Tento odstín vzniká při samotném pálení a právě vysoký obsah železa v hlíně, ze které se vyrábí jim dodá charakteristické zabarvení. Typický broušený povrch vzniká při kartáčováním povrchu před samotným zapečením. Jsou vysoce mrazuvzdorné a protiskluzové, což umožňuje použít je v exteriérech.
Rustikální dlažba a obklady se vyrábějí většinou ve čtvercovém formátu, ale najdeme i formáty obdélníkové, které jsou doplněny barevnými dekory, či lištami. Renovovaní výrobci dnes nabízejí rustikální dlažbu a obklady nejen v typickém cihlovém odstínu, ale najdeme také odstíny žluté, růžové, modré či zelené. Tyto odstíny vznikají přimícháním jednotlivým přírodních prvků. K dispozici jsou hladké i strukturované povrchy.
Rustikální dlažba a obklady reprezentuje tzv. venkovský styl, a působí vřelým až intimním dojmem. Většinou stačí doladit interiér a exteriér nábytkem z masívu, nebo z proutí. Pozitivní kouzlo dodá také starodávný nábytek, který seženeme ve starožitnictví. Zkrátka ale nezůstanou ani moderní interiéry. Pokud rustikální dlažbu vyrobenou ve světlých odstínech doplníme moderním a jednoduchým nábytkem, získáme pocitově velmi harmonický prostor, který bude působit útulně a příjemně. Přirozená krása cotto dlažby a obkladů vynikne také na dvorcích, pergolách, chodbách či sklípcích, kde vnese domáckou atmosféru. Špičková kvalita těchto produktů zaručuje nejen vysokou odolnost vůči opotřebení, ale také snadnou a jednoduchou údržbu.
Nabídky současných výrobců cotto dlažby si můžeme prohlédnout ve fotogaleriích, kde získáme nejen nápady, jak zrealizovat svůj interiér či exteriér. Zároveň si můžeme udělat přehled o tom, jak široká je nabídka rustikální dlažby a vybrat si to, co je pro nás nejpřitažlivější.