Znáte trendy v koupelnách? Víte jaký styl se vám líbí?

Zvažujete, že s jarem a nastávajícím létem oživíte, či jinak změníte svůj domov? Znáte současné populární trendy v bytovém designu? Krásný a stylový interiér si vytvoříte, když se budete držet základních faktorů, jako jsou barvy, materiály, tvar a design nábytku.
Jestliže upřednostňujete elegantní styl, podtrhnout vám jej pomůže především dřevo v tmavším odstínu v kombinaci s bílou barvou. Stejný dojem navodí také kámen, především mramor. Přírodní produkty vyniknou především jako dlažba na podlaze. Skvělou volbou jsou keramické obklady a dlažba v imitaci přírodních produktů. Nic nezkazíte ještě doplněním další barvy v zemitém odstínu, např. v hnědé, bordó, ale zajímavě působí také zelená, nebo fialová. Pokud chcete být věrni tomuto stylu, určitě se ale vyhněte atypickým kouskům a doplňkům, jako je plast apod. V elegantním stylu vyniknou tradiční pohovky, komody, konferenční stolek a skříňky. Pokoje můžete oživit dekory na stěnách, nebo na závěsech, ale měl by být spíš nenápadný, nejlépe tón v tónu.
Syté barvy, jednoduchost, variabilita a hlavně zastoupení přírodních materiálů jak ve své pravé podobě, tak jako jejich imitace – to jsou znaky současného moderního stylu interiérů. Přírodní vzhled dřeva či kamenů se objevuje především na keramických dlažbách a obkladech, kde vypadají stejně, jen vynikají vysokou odolností a snadnou údržbou. Oblíbené jsou lesklé povrchy, ale zajímavého efektu dosáhnete kombinací lesklých a matných ploch. Co se týká barev, moderní styl se vyznačuje jednou základní barvou spolu s jedním až dvěma doplňujícími odstíny.
Barvy a jejich odstíny podléhají moderním trendům každý rok. V současné době je „in“ barevný styl ve všech odstínech, a v jakýchkoli kombinacích. Záleží na vaší fantazii a kreativitě. Pokud máte rádi živé barvy, dopřejte si je, ale ani tady nezapomínejte, že jedna musí být základní. A nemusí to být neutrální odstín třeba v bílé, nebo šedé. Béžový nábytek vyměňte třeba za červený, v kombinaci s modrým. A přidejte další výrazné a syté odstíny a váš domov se tak rozzáří a rozsvítí. Koupelny rozzáří a rozsvítí moderní mozaiky, které často kombinují matný a lesklý povrch.
Milovníky lesku a třpytu zaujme tzv. glamour styl. Základ glamour stylu tvoří bílá a černá barva, případně doplněná o zelenou nebo fialovou. Typický vysoký lesk nábytku, keramických obkladů a dlažby, doplňků, což dodává interiéru na luxusu a přitažlivosti. Proto zde najdeme zlaté a stříbrné obklady, doplňky a dekory. Také nábytek připomínající zdobné baroko v bílé, nebo černé barvě tento styl skvěle doplňuje.
Naproti tomu tzv. čistý styl klade důraz na detail, což je charakteristické pro puristický styl, který si na ozdoby a doplňky nepotrpí. Dominantní bývá především bílá barva, která je doplněna dřevem, přírodní kůží, či jejich imitacemi. Tento styl upřednostňuje minim barev a nábytku, ale klade důraz na propracování a sladěnost. Nábytek, lustr i lampička musí pocházet ze stejné série, odstín nábytku a pohovky musí být stejný jako obklad, dlažba či malba na stěnách. Vše je samozřejmě ve špičkové kvalitě.
Romantické duše zvolí zaoblené tvary nábytku v bílých, nebo v světle krémových odstínech a květinové dekory obkladů v něžných barvách růžové, červené nebo fialové. V romantickém stylu jako doplňky slouží jemné a splývavé látky, mašle, volány apod.
Skandinávský styl nabízí kombinaci světlého dřeva s bílou nebo s černou barvou. Oblíbené jsou keramické dlažby a obklady, které dřevo imitují. Snadno se udržují a jsou téměř nezničitelné. Tento styl u nás nachází u nás stále větší oblibu, a vyhovuje velkému počtu vkusu obyvatel. Skandinávský styl prezentuje jednoduchou krásu a čistotu.
Venkovský styl vynikne především ve starších domech nebo chalupách. Základem je kvalitní keramická dlažba většinou v cotto stylu nebo v imitaci dřeva, který je doplněný dřevěným nábytkem z masivu. Venkovský styl vhodně doladí různé historické kousky z porcelánu, proutí, keramiky a ze dřeva. Barvy jsou voleny především v přírodních odstínech.
Matné barvy, od tlumené zelené přes hnědou po pískové a bílé odstíny tvoří základ koloniálního stylu. Doplňují jej přírodní materiály jako je dřevo, keramické produkty, kůže a kožešiny. Typické pro koloniální styl jsou proutěné výrobky, které najdeme nejen u nábytku, ale také třeba na roletách a dveřích, oken apod.
Stále více se do popředí nejen v oblasti keramické dlažby a obkladů dostávají cihly, beton, kov, jež prezentují neobvyklý a netradiční avantgardní styl. Jeho typickým znakem jsou zajímavé barevné odstíny a jejich kombinace. Patří sem výrazné barvy, jako je červená, oranžová a všechny odstíny stavebních produktů a kovů. V současné době už najdeme ucelené série keramických dlažeb a produktů, které věrně evokují zmíněný materiál vzhledem i strukturou povrchu. Interiéry, kde tyto netradiční materiály použijeme, nám vytvoří výjimečné a nadčasové prostředí.
Jak si svůj domov zařídíme, záleží jen na naší fantazii a pocitech. Je na nás, zda bude celý v jednotném stylu, nebo každou místnost bude symbolizovat něco jiného. A je jedno, zda o kuchyni, koupelnu či obývák. Vyplatí se nad tím zamyslet, bez ohledu na módní trendy, popř. se inspirovat na renovovaných stránkách a fotogalerii koupelen.