Jaké typy kompresorů lze zvolit

Kompresory jsou využívány ke stlačování vzduchu od malých využití, například pro pumpování pneumatik, až po náročnější využití jako je pohon pneumatických zařízení.
Na trhu dnes existují v podstatě dva hlavní typy kompresorů a to jsou pístové a šroubové.

Pístové kompresory
Pístové kompresory bývají v porovnání se šroubovými menších rozměrů a jsou obvykle přenosné – tedy bývají vybaveny kolečky a madly pro přepravu z místa na místo. Pokud jde o výkon, pohybují se od malých a slabších, které fungují obyčejně s jedním válcem a jsou určeny pro standardní využití až po větší dvouválcové kompresory s vyšším výkonem. Ty pak mohou pracovat v nižších otáčkách a vydávají méně hluku. Výkonově jsou ovšem obvykle slabší, než šroubové kompresory. Jejich jistou nevýhodou je hlučnost.
Pístové kompresory lze zvolit ve variantě olejové a bezolejové.

  • Olejové pístové kompresory

Tento typ pístových kompresorů potřebuje ke svému chodu olejovou nádrž, která slouží k mazání zařízení a jeho hladkému chodu. Při nedostatku oleje se kompresor může zadřít, při nadbytku oleje se zanáší.

  • Bezolejové pístové kompresory

Tento typ pístového kompresoru se využívá v případech, kdy nesmí přijít poháněné zařízení do styku s olejem, zejména pak v potravinářství, kde je běžně využíván k čepování piva. Bezolejový kompresor se ovšem využívá také pro stříkání technikou airbrush.

Bezolejový pístový kompresor má k fungování namísto olejové nádrže speciální kluzné materiály. V porovnání s olejovým ale mívá kratší životnost.

Šroubové kompresory
Šroubové kompresory jsou profesionálně využívaná zařízení, pro která je typický velmi vysoký výkon a nízká hlučnost. Oproti pístovým kompresorům jsou mnohem větších rozměrů a nejsou proto určeny k přenášení nebo převážení na jiné místo. Napevno se instalují do požadovaného stanoviště.

Šroubové kompresory jsou využívány v profesionálních provozech, kde jsou kladeny vysoké nároky na spolehlivost a vysoký výkon.

Šroubový kompresor využívá pro svůj chod buď olej. Ten se pak ovšem při procesu od vytlačovaného vzduchu odděluje. Vzduch vychází z přístroje přes vzduchový filtr čistý. Druhou možností jsou šroubové kompresory, které olej nepotřebují a fungují s vstřikováním vody.

V porovnání s pístovými kompresory mají šroubové kompresory výrazně vyšší životnost, jsou velmi spolehlivé a výkon lze velice přesně regulovat. Jsou ovšem cenově dražší.

K čemu bude kompresor využíván
Při výběru mezi těmito typy kompresorů je třeba zvážit všechny budoucí eventuality jejich využití. Ačkoli v současné době mohou být vaše nároky malé, může se stát, že do budoucna přibydou požadavky a zakoupený kompresor již nebude dostačující výkonově.

Domácí použití
Pro využití kompresoru v domácích podmínkách, do dílen pro hobby využití se standardně kupuje pístový kompresor. Šroubový by byl zbytečný jak kvůli vysoké ceně, tak i kvůli vysokému výkonu, který se v domácích podmínkách nevyužije, čímž šroubový kompresor trpí.

Firmy, provozy, řemeslníci
Ve velkých provozech se využívají šroubové kompresory, které zvládnou utáhnout vysoký objem vzduchu.

Jaký výkon potřebujete
Pro malé využití, kde nepotřebujete příliš vysokou dodávku vzduchu po dlouhou dobu a hodláte kompresor využívat občasně, je vhodným řešením bezolejový pístový kompresor. Jeho účinnost je zhruba 50 – 60 %.

Pokud potřebujete kompresor, který zvládne bez přehřátí běžet delší dobu, můžete zvolit olejový pístový kompresor. Je ovšem potřeba poskytnou kompresoru dostatek času pro ochlazení. Jeho účinnost je 70 – 75 %. Při správné údržbě má vysokou životnost.

Pakliže potřebujete kompresor, který budete využívat k čerpání velkého množství vzduchu po dlouhou dobu, použijte šroubový kompresor. Je ale nutné, aby byla využívána téměř jeho plná kapacita. Při nevyužití hrozí vnitřní koroze. Šroubový kompresor musí pracovat vždy alespoň na 80 %.

Který zvolit?
Obecně se dá výběr kompresoru zúžit takto:

  • Pro průmyslové využití ve velkých a náročných provozech se volí šroubové kompresory.
  • Pro domácí použití lze vybrat mezi olejovým nebo bezolejovým pístovým kompresorem dle výkonu
  • Pro komerční využití v potravinářství, farmacii, v chemickém průmyslu, zdravotnictví, airbrush stříkání se využívá bezolejový pístový kompresor.