Proč si koupit nůž Gerber?

Plánujete se v letních dnech šnorchlovat, nocovat pod širým nebem či rovnou vyšlápnout si Mt. Everest? Či jen potřebujete koupit chytrý a současně bezkonkurenční pozornost pro chotě, otce či dědu? Pak zrovna pro vás jsou vhodné nože Gerber.

Dílna Gerber vytváří vše, co vám může ulehčit každý den. Vše, co vám může zachránit život. Vše, bez čeho by to v přírodě nešlo. Výrobky Gerber jsou vytvořené s ohledem na jedinečné potřeby konkrétních aktivit.

Firma Gerber byla založená v roce 1939 a sídlí v Portlandu (Oregon, USA). Produkty této americké firmy každým dnem pomáhají lovcům, řemeslníkům, ale taktéž i vojákům. Všechny produkty společnosti Gerber mají doživotní záruku a jsou navrhnuté a vytvořené v Portlandu. A zde se také velká část vyrábí. Firma Gerber se v průběhu desítek let stala jednou z nejuznávanějších a nejproslulejších firem ve svém oboru.

V sortimentu této firmy najdeme především spousty nožů, ať už loveckých, záchranářských, zavíracích, s hladkým nebo kombinovaným ostřím, ale také tu najdeme nářadí, doplňkové vybavení a svítilny.

Nože Gerber jsou vyrobené z kvalitní nerezové, některé i uhlíkově upravené, ocele. Vybírat můžeme z nožů s vroubkovaným, hladkým nebo kombinovaným ostřím. Vroubkované ostří ocení především ti, kteří potřebují přeříznout šňůry či lana, takže například horolezci. Hladké ostří je vhodné třeba na řezání a krájení. Kombinované ostří je tak nejuniverzálnější, protože slučuje vlastnosti obou druhů čepelí. Nože Gerber mají tak dobře anatomicky tvarovanou rukojeť, aby zamezily tvorbě puchýřů a otlačenin. Rukojeť je také pokrytá texturovanou pryží, aby nedocházelo ke klouzání nože při řezání. Nože také často ukrývají na zadní části zabudovanou hlavici z nerezové oceli jako např. u nože Gerber Bear Grylls Ultimate Knife, která může být užitečná při zatloukání. U ne všech variant oceníme na bezpečnostní šňůře taktéž píšťalku. Noži Gerber lze bez problémů naštípat dřevo, zapálit oheň (v případě že je v balení feritová tyčinka či škrtadlo) a též neočekávaně vyhrabat někdy potřebnou prohlubeň do promrzlé hlíny.

Nedílnou součástí u veškerých nožů je nylonový obal, který je často vybaven diamantovým brouskem a škrtadlem. Tento obal má velmi malou hmotnost a je těžko zničitelný, což naznačuje též použití v armádě. Nevznikají na něm ani plísně a jsou v něm zaneseny instrukce pro případ leteckých záchrannýchakcí a instrukce pro přežití. Při koupi nožů Gerber obdržíte též cestovní brožurku s pokyny, jak reagovat ve složitých chvílích.

Jestli zvažujete pořízení vychytaného nože z dílny Gerber, pečlivě uvažte, na co bude využit, zda spíše využijete kousek z lacinější, nikoliv však méně kvalitní, skupiny či potřebujete nůž vytvořený s pomocí profesionálů jako např. kapesní nůž Gerber Hinder Rescue. Tento model byl vylepšen hasiči, a tak má vestavěné i takové vychytávky jako je zvětšený kolík pro rychlé otevření i v rukavicích, párací háček, tvrzený hrot pro rozbíjení bezpečnostních skel nebo otvor pro snadné otevírání kyslíkových lahví. Mezi profesionální nože také patří nože Gerber LMF II Infantry a Gerber LMF II Survival. Výroba těchto nožů se řídila potřebami vojáků v těch nejdrsnějších podmínkách. Například jimi přeříznete zvířecí kůži, bezpečnostní pásy, díky chytrým drážkám lze nůž přivázat na klacek a vyrobit si tak kopí a dokonce s nimi rozbijete i tvrdé plexisklo ve vrtulníku.

V roce 2011 se stal nejprodávanějším nožem na světě nůž Gerber Bear Grylls Ultimate Knife, zaštítěný reklamou Beara Gryllse, který se proslavil jako nezastavitelný dobrodruh a expert na přežití i v těch nejdrsnějších podmínkách na televizním kanálu Discovery. Do této série patří také nůž s pevnou čepelí Ultimate Pro Geber Bear Grylls. S tímto nožem zvládnete prakticky vše, od řezání klacků, přes rozdělání ohně, až po filetování pstruha.

Stále přemýšlíte, který kousek z dílny Gerber si vybrat? Jisté je jedno: Žádný z nich vás zaručeně nezklame!