Vsaďte na praktické nerezové komíny

Komín je zařízení, které používají domy již odnepaměti. Nejstarší komíny odváděly spaliny a kouř pouze do podkroví, teprve od 15. století se komíny začaly vyvádět skrz střechu. První komíny byly vyrobeny ze dřeva, teprve díky častým požárům se začaly komíny stavět z cihel. Až do nedávné minulosti se používaly nejčastěji zděné komíny, díky tomu, že ale při spalování tuhých paliv vzniká velké množství chemicky agresivních látek, trpěly zděné komíny tak, že se po čase začaly rozpadat, bylo třeba vymyslet nové řešení.

Proto se začaly používat nerezové komíny. Jak už sám název napovídá, komíny jsou vyrobeny z vysoce kvalitní nerezové oceli, která poskytuje komínu velkou odolnost vůči vlhkosti, chemickým látkám a také extrémně vysokým teplotám. Nerezové komíny se v současné době využívají jako samostatné komíny i jako komínové vložky do komínů stávajících v případě, že nechcete celý komín vyměňovat. Velmi důležité jsou rozměry komínu, které jsou rozhodující pro vytvoření optimálního komínového tahu.

Komínový tah je dán poměrem rozměru komínu a množství vytvořených spalin. Tyto spaliny mají totiž nižší hustotu než vzduch, proto se tlačí komínem vzhůru a jsou odváděny ven. Pokud je komín špatně dimenzován a vytváří příliš velký nebo naopak malý tah, nefunguje správně ani topná soustava. Dále je třeba myslet na to, aby bylo možné jednoduše komín napojit na samotné topidlo, většinou se tak děje přes kouřovod. Nerezové komíny mají tu výhodu, že je možné snadno přizpůsobit jejich tvar, velikost i délku, jsou sestavovány totiž z jednotlivých dílů, které si můžete navolit a koupit podle potřeby tak, abyste měli komín přesně na míru. Vyrábí se také velké množství různých redukcí, takže se komín všude snadno napojuje. Pořiďte si univerzální komín s dlouhou životností i vy.