Krby – kouzelné topení

Každý si může vybrat takový způsob vytápění, který mu vyhovuje. Někdo nemá rád krby, protože mu topení v nich připadá pracné, jiní zase nesnáší plynové kotle, které jsou poměrně drahé. Nicméně stále více lidí se vrací k topení tuhými palivy. Jak je to možné, proč to lidé dělají? Jedním z důvodů jsou finance, postupem času totiž stále více rostou ceny energií, zejména ceny plynu se stále šplhají výš, což mnohé z nás nutí k zamyšlení, zda bychom nemohli topit nějak ekonomičtěji.

A ono to jde, sice nás to stojí víc práce, nicméně ušetříme. Řeč je samozřejmě o topení tuhými palivy. Otevřený oheň má svoje kouzlo, je v něm určitá romantika, která nejednoho z nás láká. Když můžete sedět u krbu, z něhož příjemně sálá teplo a oheň tiše praská, zadíváte se do plamenů a je vám jednoduše dobře. Hlavním důvodem, proč stále víc lidí protěžuje krby a krbová kamna, je však především jejich výhřevnost, účinnost a výkon. Krby se postupem času vyvinuly v plnohodnotné alternativní zdroje tepla.

Pokud si krb chcete pořídit i vy, potřebujete se nejprve rozhodnout, zda je pro vás lepší teplovodní či teplovzdušný krb. Liší se od sebe zásadně, rozdíl je v teplonosném médiu, které rozvádí teplo do ostatních místností v domácnosti. Moderní krby tak spolehlivě vytopí celý dům, ohřejí i vodu a jsou ekologické. Díky tomu, že pro spalování využívají nejmodernější technologie, dosahují značné účinnosti, výhřevnosti a přitom nízké spotřeby paliva.

Vedle funkčnosti je však důležitý také vzhled krbu. Krb je dnes otázkou prestiže, proto se používají dekorativní krbové obestavby, které vytvoří tvář krbu a pomáhají jej izolovat. Krby lze dnes díky moderním designům a praktičnosti umístit všude. Tam, kam se nevejde klasická krbová vložka, můžete pro vytopení použít praktický biokrb, který nepotřebuje ani komín a místnost vám spolehlivě vytopí.