Bytový design a psychologie barev 2. část – žlutá a oranžová

Jak interiérový design pracuje s žlutou a oranžovou barvou? Odpověď najdete na následujících řádcích. Podívejte se, jak oranžová barva dokáže vytvořit přátelské prostředí a přístupnější pocit a zjistěte, jak vám může žlutá barva přinést slunce až do interiéru.

Oranžová barva

Pokud váš domov potřebuje pořádný náboj energie, oranžová může být právě ta barva, kterou hledáte. Oranžová je letní barva, vyjímá se na obrazech citrusových plodů nebo slunce. Představuje štěstí a novotu. Jako u jiných barev záleží na odstínu oranžové. Meruňková je uklidňující a relaxační, hluboké tóny zas mohou během dne působit velmi plně, ale v noci útulně a hřejivě.

Oranžová je mixem červené a žluté a v poslední době se stává stále více oblíbenou, díky čemuž je možné najít opravdu širokou škálu odstínů.

Tato barva je vhodná například do ložnice, kde využijete uklidňující účinky broskvových tónů nebo pískové oranžové. Oranžová zároveň podporuje chuť k jídlu a dodává teplo, díky čemuž je to vhodná volba i pro kuchyň nebo jídelnu. S hodně sytou oranžovou je interiérový design opatrný, protože by pak mohla strhávat velkou pozornost a působit až rušivě. Pokud toužíte po energii a vzrušení, tak je jasně oranžová například s růžovými nebo žlutými tóny pro vás to pravé. Oranžové příslušenství například v kuchyni je skvělý způsob jak tuto barvu využít.

Oranžová v exteriéru

Venkovní posezení, bazén nebo terasa tuto barvu přivítají. Dýňově nebo pomerančově oranžová pomůže prozářit zahradu. Jsou to přírodní barvy, které do okolní zeleně příjemně zapadnou.

Žlutá barva

Žlutou interiérový design využívá jako optimistickou barvu, která podbízí pocit štěstí každému, kdo do takto laděného prostoru vstoupí. Žlutá dokáže aktivovat paměť, stimuluje nervový systém a podporuje komunikaci. Je tvořivá a svým způsobem umělecká.

Různé odstíny žluté mohou různým způsobem ovlivňovat náladu člověka. Tlumená světlá žlutá je uklidňující a neutrální. Slunná žlutá přináší teplo do interiéru. Všeobecně je žlutá vnímána jako barva navozující dobré pocity a atmosféru. Interiérový design využívá vlastnosti žluté i v uzavřených chodbách a místnostech bez světla, kde se tak vytvoří iluze světla. Podobně to funguje i v místnostech orientovaných na sever.

Dobře se u žluté barvy rozmyslete. Je to podobné jako s oranžovou barvou. Složitost spočívá ve výběru správného odstínu. Ujistěte se, že není ani příliš jasný ani příliš utlumený a to v závislosti na tom jak prosvětlený je prostor, kde chcete žlutou aplikovat.

Světlé okrové nebo zlaté odstíny jsou skvělé pro ty, které chtějí žlutou barvou vyjádřit přístupnost a nadčasovost. Zemitá žlutá navozuje relaxaci. Sytě žlutá s nádechy šedé působí až sofistikovaně. Zlatá, medově žlutá výborně funguje v kuchyních v souladu s přírodním dřevem.