Jak funguje elektronická ochrana zboží – EAS

Otázka kvalitního zabezpečení zboží trápí především maloobchodníky – takzvaný retail. Krádeže, především takového druhu zboží jako je elektronika, značkový textil, kosmetika nebo alkohol, jsou poměrně časté. Chraňte své zboží efektivně.

EAS a CCTV

Experti na zabezpečovací systémy se shodují na tom, že nejúčinnějším nástrojem proti krádežím v maloobchodech jsou CCTV a poplašné systémy, známé také jako elektronická ochrana zboží (z anglického EAS – Electronic Article Surveillance). I samostatně jsou oba tyto systémy dobře funkční, ale pokud se spojí, představují vysoce efektivní ochranu zboží.

Principy fungování elektronické ochrany zboží

Elektronická ochrana zboží je technologie používaná především v maloobchodu. Výrobky jsou označeny speciálními lepícími etiketami nebo pevnými kódy, které jsou pak identifikovány anténami umístěnými zpravidla u východů z prodejny. Každý výrobek, který nebyl příslušnou obsluhou odkódován, spustí při průchodu touto zónou zvukový i vizuální alarm. Tento způsob ochrany zboží se neomezuje na žádnou velikost nebo materiál zboží. Dá se říci, že lze vybrat konkrétní zabezpečení pro všechny druhy zboží, od potravin, přes textil, až po drahou elektroniku. Díky tomuto druhu ochrany může prodejce zboží vystavit na otevřeném display. Zákazník si může produkt bez problémů prohlédnout nebo vyzkoušet. Uzavírání produktů ve skříňkách je minulostí.

Elektronická ochrana zboží není ve svém odvětví žádnou novinkou. EAS systémy jsou dnes instalovány po celém světě. Všude tam pomáhají snižovat náklady a zvyšovat tržby. Současně se tento systém ochrany dále rozvíjí, aby vyplnil i další mezery.

Z čeho se elektronická ochrana zboží skládá

Elektronická ochrana zboží se skládá z několika věcí, které vzájemně velmi dobře fungují. Na jedné straně stojí pevné kódy nebo lepící etikety, které se dále dají rozdělit na RF (radiofrekvenční), AM (akustomagnetické) nebo EM (elektromagnetické). Pevné kódy se zpravidla používají pro ochranu textilu, obuvi, sportovních potřeb atp. Pevné etikety mají vždy dvě části, které se spojením upevňují se na zboží. Tyto kódy se dají používat opakovaně. Při prodeji zboží jsou kvalifikovanou osobou odstraněny pomocí takzvaného uvolňovače, který je zpravidla umístěn u pokladny. Pokud k odstranění nedojde, spustí se při průchodu bránou poplach.

Lepící etikety jsou jednorázové, umísťují se přímo na zboží a fungují podobně jako pevné kódy. Při koupi zboží je nutné etikety deaktivovat u pokladny takzvaným deaktivátorem. V případě, že k tomu nedojde, je spuštěn při průchodu bránou alarm.

Další významnou složkou jsou již zmíněné detekční antény, jinak také brány, deaktivátory a uvolňovače. Detekční antény mohou mít různý frekvenční rozsah. Různé EAS systémy pracují na různých principech a nemusí být vždy kompatibilní s vaším dosavadním zabezpečením. Už z toho důvodu je vhodné prokonzultovat celý systém elektronické ochrany zboží se zkušenými profesionály.

Instalace elektronické ochrany zboží nezaručí 100% eliminaci krádeží v obchodě, ale razantně je snižuje. Některé odhady hovoří až o 60%. Vždy je třeba najít spolehlivý systém. Nejlépe šitý na míru vašemu druhu zboží a potřebám.