Jaké chyby děláme při návrhu nové kuchyně 1. část

Kolikrát jste si všimli, že lidé mají tendenci shromažďovat se v kuchyni? Bez ohledu na to, jak pohodlný je zbytek domu či bytu, hosté i rodina se nejčastěji zdržují právě v kuchyni. Nejenom to dělá z kuchyně nejvíce namáhané místo v domácnosti. Dalo by se říci, že rodinný život začíná a končí v kuchyni. Zachování pěkného vzhledu a zároveň funkce je jedním z problémů kuchyňského designu.

Existuje spousta důvodů proč se rozhodnout pro novou kuchyň. Designové kuchyně, dvířka z moderních materiálů a krásné pracovní desky z lesklých časopisů mohou rychle zlákat. Vaše kuchyně je centrem činnosti a proto může být někdy problém skloubit správně všechny funkce. Dobrou zprávou je, že se všem chybám dá vyhnout, jen musíte vědět, které to jsou a jak na ně.

Naplánujte si svůj pracovní prostor

Jeden z největších problémů, který může nastat, je nedostatečný nebo špatně rozložený prostor. Pracovní desky tedy musí být nejenom pěkné a kvalitní, ale také dostatečně velké, abyste na nich zvládli všechny pracovní činnosti. Není nic horšího, než když jste při vaření omezeni prostorem a práce tak není plynulá. Výběr pracovní desky je vcelku individuální věc. Velikost prostoru, který budete potřebovat, záleží na vaší specifické situaci. Především pak na tom, jak jste omezeni z hlediska velikosti prostoru a rozpočtu. Orientujte se i podle toho kolik místa jste potřebovali dosud a jak vám to vyhovovalo či nevyhovovalo.

Pochopení toho jak provoz kuchyně funguje, je užitečným nástrojem pro organizování pracovních ploch, tak aby práce byla plynulejší a pohodlnější. Popřemýšlejte, jaké úkony provádíte a s čím jsou spjaté. Podobně se zamyslete nad tím, jaké spotřebiče používáte (topinkovač, mixer…), jak často a kde budou umístěné. I podle toho je třeba naplánovat rozvody.

Zlatý trojúhelník – základ kuchyně

Zlatý pracovní trojúhelník propojuje tři nejvíce využívané zóny v kuchyni, kterými jsou mycí zóna – dřez, zóna vaření – sporák a lednice. Sporák a dřez jsou přitom často vždy z jedné strany pracovní desky. Při přípravě pokrmů máte tedy vše nadosah ruky. Mezi těmito zónami by měl být umožněn volný a plynulý pohyb. Úzké uličky, nevhodně otevírající se dveře, špatně umístěné pulty či ostrůvky stojící v cestě k těmto klíčovým oblastem jsou špatně.

Zamyslete se i nad sekundárními oblastmi v místnosti. Odpadkový koš budete chtít mít pravděpodobně blízko dveří, abyste s ním mohli snadno manipulovat. Jistě oceníte pohodlný přístup k pultu a jídelnímu stolu, pokud bude součástí.

Skladování v kuchyni

Skladování v kuchyni se netýká jen potravin, ale všech ostatních potřeb. Od veškerého nádobí, přes prostírání a utěrky až po kuchyňské roboty, mixery a další pomocníky. Opravdu dobře poskládaná kuchyně se pozná tak, že máte všechny potřebné věci opravdu po ruce. Máte-li totiž pokaždé chodit třeba do jiné místnosti, protože chcete použít fritézu, tak si ty hranolky raději rozmyslíte.