Stavíme vodní nádrž na zahradě

Voda je jedním z nejatraktivnějších prvků zahradní architektury, ať už je to v podobě jezírka, rybníčku, studánky nebo potůčku, který zahradou protéká. V každé roční době nabízí jiný zážitek, který je dokreslovaný vodními a bahenními rostlinami a živočichy, kteří zde žijí.

Na velikosti jezírka záleží, nakolik se nám podaří vytvořit přírodní rovnováhu: čím větší vodní plochu vybudujeme, tím budou podmínky pro biotop rozmanitější. Při hledání ideálního místa pro zahradní jezírko musíme brát v úvahu nejrůznější aspekty. Mohlo by se totiž stát, že v některých lokalitách narazíme na skálu, či jiné problematické překážky, jakými mohou být třeba zbytky základů, elektrické vedení nebo kanalizace. Často je třeba zajistit místo pro čerpadla a filtry. Dáme přednost volnému prostranství. V místech, kde rostou listnaté stromy, by padající listí kalilo vodu. Abychom se vyhnuli růstu řas, měli bychom se však vyvarovat trvale osluněných míst, na nichž by se voda příliš ohřívala.

Fóliové jezírko

Umělé vodní nádrže vznikají vykopáním základů, které se vyloží fólií. I když je kvalitní fólie velice pevná, je důležité zbavit nerovné dno ostrých hran, výstupků a také kořenů keřů či stromů. Pod fólii se položí vrstva vláknitého rouna, které se používá například pod plovoucí podlahy. U většího jezírka je potřeba jednotlivé pásy fólie spojovat. Spojování jednotlivých kusů můžeme provést horkým vzduchem nebo lepením.

Břeh rybníčku

Po vyložení dna věnujeme zvýšenou pozornost krajům rybníčku. Musíme je upravit tak, aby okraje fólie nebyly vidět. V další fázi se věnujeme stabilizaci fólie a úpravě břehu: poslouží nám zemina, drny, trávníkové koberce, vyšší křovinaté porosty i kameny. Břeh dozdobíme kameny různých velikostí a vzhledu, které zároveň fólii zatěžují a slouží i jako bezpečnostní pojistka proti jejímu nežádoucímu pohybu.

Jezírko na koupání

Koupací jezírka nám umožňuje nejen vytvoření okrasného prvku vodní plochy, ale i koupání. Koupací jezírko se skládá ze dvou částí. První je nejhlubší zóna ve středové části, kde se můžeme koupat a také snadno vstoupit do vody. Není v ní ani substrát, ani rostliny. K jejímu vybudování nám slouží nejčastěji právě fólie. Druhou částí, která je přibližně stejně velká jako část první, je klidná vodní hladina, jejíž hloubka se svažuje asi do jednoho metru, dno je vyplněné substrátem a osázené vodními a bahenními rostlinami, které právě vytvářejí spolu s mikroorganismy ve vodě biologické filtry.

Tekoucí voda

Bublající potůček vyvolává pocit volné přírody. Pohyb a zvuk vnesou do zahrady i tryskající fontána, kaskády nebo proud vody tryskající ze zdi.

Při pořizování kaskády nebo fontány je nutný výběr čerpadla s odpovídajícím výkonem (ten se měří v litrech za hodinu). Protože záleží na tom, zda bude na čerpadlo napojen také vodní filtr či další kaskáda nebo vodotrysk, je problém složitější a raději se o jeho volbě poradíme ve specializované prodejně. Silný tok vyžaduje přirozeně instalaci výkonného čerpadla, malou fontánu však stačí uspokojivě obsluhovat i malá vodní pumpa.

Čerpadla a filtry

O koloběh vody se stará pumpa ponořená do jezírka, která dokáže popohánět i velmi znečištěnou vodu. Bubnový filtr je snadno odnímatelný a lze ho dobře čistit. U většiny typů ani není třeba čerpadla odpojovat. Vodní filtry zachycují až 8 mm velké nečistoty a odstraňuje nejen drobné řasy, prvoky, nálevníky a bakterie, hnilobné produkty rostlinného i živočišného původu, ale i mechanické a chemické nečistoty, které škodí rybám. Filtr je nutné pravidelně zbavit nečistot, protože usazené látky se následně rozkládají a mohou se ve velmi jedovaté podobě dostat zpět k rybám. S výběrem vhodného filtru a čerpadla si nechte nejlépe poradit od profesionálů, kteří by vám měli doporučit optimální čerpadlo a filtr přímo pro vaši potřebu.