Účinky aromaterapie a vonných olejů?

Aromaterapie je přírodní léčebná metoda, která využívá esenciální neboli éterické oleje. Ty se získávají z různých částí rostlin, jako jsou květy, listy, dřevo, kůra a podobně.

Aromaterapie v historii

Aromatické rostliny se dle dochovaných pramenů využívají již více než 4000 let. Ve starověkém Egyptě z nich lisováním a pak destilací získávaly vonné látky, které se používaly při výrobě parfémů a vonných mastí. Masti používali nejprve faraóni a velekněží, později se rozšířily i mezi prostý lid ve formě kosmetiky, masážních olejů a léků. Vonné oleje našly své uplatnění i při léčení mentálních a fyzických poruch zdraví.

Z Egypta se rozšířilo umění aromaterapie do Řecka a odtud do římské říše. V antice se vonné oleje hojně používaly v medicíně. Postupem času se původní užití esenciálních olejů postupně vytrácelo, až se omezilo pouze na dekorativní a komerční parfumerii.

Dnes je dokázáno, že vůně mají na náš organismus vliv a dokáží v našem organismu vyvolat na psychické i psychosomatické úrovni různé procesy. Vliv účinků různých olejů na lidský organismus studuje nauka, která se nazývá aromaterapie.

Čistota éterických olejů

Kvalita olejů je z terapeutického hlediska velice důležitá, neboť kapky esence v sobě nesou znaky rostliny, ze které se olej získává. Z tohoto důvodu jsou nejkvalitnější oleje získávané destilací vodní parou nebo lisováním za studena. Tyto esenciální oleje totiž neobsahují nežádoucí chemická rozpouštědla, která mohou vyvolat alergii a ovlivnit účinek oleje.

Účinky éterických olejů

Éterické oleje působí na organismus na úrovni fyzické i psychické. Fyzické působení éterických olejů se dělí podle toho, kterou část těla a jaké fyziologické pochody v těle ovlivňuje – např. proti bolesti, křečovým žilám, nevolnosti, vysokému či nízkému tlaku a dalším onemocněním a potížím. Vliv éterických olejů na psychiku člověka – některé zklidňují a působí sedativně, jiné osvěžují či podporují koncentraci nebo dodávají energii.

Užití éterických olejů

Každý éterický olej má více možností použití a rozličné terapeutické účinky. Zároveň lze najít na řešení jednoho problému či potíží různé druhy olejů, které mají podobné terapeutické účinky.

Aromaterapie je založena na holistickém přístupu ke klientovi. Ten se na člověka dívá jako na celek a nezaměřuje se pouze na jednotlivý problém vytržený ze souvislosti. Od toho se také odvíjí výběr vhodného éterického oleje. Dva lidé se zdánlivě stejným problémem, budou nejspíš ošetřeni každý jiným olejem, který bude nejvíce odpovídat jejich individuálnímu stavu. Tento stav bude u každého z nich v celkovém pohledu jiný, i přes počáteční podobnost hlavních potíží.

Před použitím je nutno esenciální oleje naředit ve vhodném nosiči, jinak mohou podráždit sliznici a kůži. Esenciální oleje nejsou rozpustné ve vodě. Naopak se dobře mísí s rostlinnými oleji, smetanou, medem, solí, alkoholem a mýdlem.

Hotový masážní olej se již ředit nemusí. Obsahuje rostlinný olej a vybrané esenciální oleje ve správném poměru.

Éterické oleje lze aplikovat prostřednictvím aromaterapeutických masáží, aromalamp, inhalací, koupelí, obkladů nebo aromatických mastí.

Nejznámějším způsobem využití aromaterapie je rozhodně aromalampa. Aromalampa se skládá z nádoby, která má na dně prostor na svíčku a nad ním nádobku na odpařování. Nádobka se po zapálení svíčky naplní 40–50 °C teplou vodou a do této vody se přidá pár kapek vybraného éterického oleje. Tato směs se pak odpařuje.

Při výběru vhodného oleje se řiďte svým nosem. Správného účinku bude dosaženo jen tehdy, pokud ve vás olej vyvolá pozitivní reakci.