Staronová móda je opět in! Učíme se šít!

Stalo se vám, že jste vkročili do přepychového obchodu, uviděli nádherné šaty nebo luxusní povlečení, které musíte mít, ale ejhle… při pohledu na cenu vám téměř vypadly oči a kreditka utekla z obchodu? Pokud jste vždy našli vše podle svých představ a za levno, jste jedni z mála šťastných jedinců. Ale i pro takové, kteří si nemohou dovolit předražený textil nebo mají vysoké požadavky, existuje řešení. Vlastní výroba! Ano, i v současnosti lidé používají tento historický způsob výroby a hrdě po nocích šijí sobě, svým blízkým nebo zákazníkům, co jim na očích uvidí.

Co budete potřebovat?

Trpělivost, hlavně trpělivost. Začátky bývají krkolomné, náročné a občas se můžete přistihnout, jak tu malou šicí mašinku proklínáte. Ale jakmile se rozjedete a půjde vám to rychle od ruky, budete mít pocit, že už můžete ušít cokoliv.

Kromě trpělivosti si opatřete také kvalitní šicí stroj s veškerým příslušenství, nůžkami, náhradními jehlami a nitěmi základních barev. Nezapomeňte také na látky. Ty můžete zakoupit v kamenné prodejně nebo z pohodlí domova přes e-shop. Jedním z takových je i Dekoratex.cz, kde najde každá švadlenka pestrý výběr z látek různých materiálů a potisků.

Jakmile se se šicím strojem sžijete, budete si moci vytvořit zcela originální, jedinečné kousky do vašeho šatníku, domu i bytu. Vyskytnou se vám zcela nové a naprosto neomezené možnosti. A pokud se vaše dílo zalíbí i dalším, můžete jej začít prodávat a na své šikovnosti ještě vydělat!

Pokud se šitím začínáte, vyzkoušejte si nejprve ty nejlehčí, základní věci, jako je povlak na polštář, jednoduchý ubrus nebo závěs, na těch se nedá nic zkazit. Při šití závěsu můžete vyzkoušet speciální zatemňovací látky, také známé jako black-out, které slouží jako ochrana před slunečním svitem. Pro šití bytových doplňků jsou vhodné potahové a dekorační látky, které jsou k dostání v opravdu pestré škále. Než se pustíte do šití složitějších věcí, doporučujeme si najít nebo vytvořit střih a vše pečlivě změřit.

Stále si říkáte „Proč bych se měl(a) učit šít, když si to můžu koupit v obchodě a ušetřit čas?“. Pocit z vlastnoručně vytvořených věcí je nenahraditelný. Svého nového povlečení nebo přehozů si budete vážit mnohem více, neboť budete vědět, kolik úsilí jste do toho vložili. Ale věřte nám, stojí to za to.

Tak pojdmě na to!