Žijte zdravě! Jak na to?

Většina z nás nemá ráda ranní vstávání. Jsme protivní, rozespalí, nic se nám nechce a tento pocit odeznívá až v průběhu dopoledne. Jestli toho máte už dost, vyzkoušejte pozměnit svou ranní rutinu. Jednoduše si hned ze startu zacvičte, naučte se snídat, najděte si  eshop, kde prodávají horská kola, kupte si jedno a díky tomu si provětráte hlavu a uděláte něco pro své zdraví!

Pitný režim a strava

Pijte, jezte, pijte a jezte! Samozřejmě, co nejvíce zdravě a bez přítomnosti alkoholu. Pravidelný pitný režim nám pomáhá zevnitř i zvenku. Pokud budete „zapomínat“ pít, budete dehydrovaní, nastoupí bolest hlavy a závrať. Obdobně je tomu i s jídlem. Doporučuje se jíst pravidelně a v malých porcích. Nezapomínejte na snídani, svačiny, oběd a večeři. Uvidíte, že se spokojeným žaludkem a dostatkem tekutin vám půjde vše od ruky.

Vyměňte auto a MHD za kolo

A teď upřímně… jak daleko to máte do práce? Kilometr, dva, tři nebo pět? Nebuďte líní a udělejte něco pro své zdraví. Vyměňte auto/MHD za jízdní kolo. Můžete to brát jako ranní rozcvičku a oproti jiným variantám cestování nebudete mít šanci usnout, naopak vás kolo probudí k životu. Pokud budete jezdit po hladké vozovce, postačí vám silniční kolo nebo městské kolo, které může být doplněno praktickým košíkem. Chcete-li si cestu do práce zkrátit přes les nebo park, je pro vás vhodné trekingové kolo. Odolná konstrukce, odpružení a úzká vidlice si poradí na silnici i v terénu. Samozřejmě na hlavě nesmí chybět helma na kolo.

Vydatná snídaně

Než vyrazíte ven z domova, posnídejte. Většina lidí spěchá, nestíhá, a tak prostě po ránu nejí. Lékaři a odborníci nás neustále zahlcují informacemi o tom, jak je snídaně důležitá, ale stejně snídá jen 48 % Čechů. Pokud se chcete po ránu cítit lépe, nebýt jako přejetí náklaďákem a mít více energie, začněte jíst! Vyčleňte si v ranním rozpise 10 minut pro lehkou snídani a hned váš den bude veselejší. Jogurt, müsli, ovoce, celozrnné pečivo s domácími pomazánkami – možnosti máte neomezené. Zapomeňte však na snídání za pochodu, ranní půst a nezdravé, instantní jídlo.

Ranní rozcvička

Každý z nás zažil ty málo podařená rána – vstali jste z postele, vypili si svou první kávu a celí rozlámaní došli do práce/školy. Stejně dobře, jako hrnek kávy poslouží i ranní rozcvička. Nemusíte skákat panáka jako na prvním stupni základní školy, bohatě postačí pár základních cviků, které vás nakopnou do dalšího dne, například dřepy, zkracovačky nebo kliky. Nezapomínejte však, že není záměrem se tzv. „zřídit“, ale naopak probudit tělo. Pokud nejste sportovně založení nebo ze zdravotních důvodů nemůžete moc cvičit, můžete vyzkoušet jógu.

 

Udělejte si radost

Dokazujte si, že se máte rádi a nezanedbávejte se. Udělat si radost můžete téměř kdekoliv – ráno, při pauze na oběd, během práce nebo po ní. Kupte si to, po čem již dlouho toužíte nebo na co zrovna máte chuť! Že je to dražší? No a co! Rozmazlujte se, vždyť ten život je tak krátký. Tak kdy jindy, než teď? Nemusí jít však jen o velké a drahé položky, radost si můžete udělat i uvařením oblíbeného jídla, uvolněním si večer pár minut pro sebe nebo vytažením oblíbeného kousku z vašeho šatníku, který skladujete na slavnostní chvíle.

Plánujte

Pro všechny, kterým připadají jejich dny chaotické, je jen jedna rada: sestavit si plán. Kupte si malý diář, kde si budete psát, co všechno musíte za daný den udělat, vyzvednout, kde máte být. Při správné organizaci za chvíli zjistíte, že to, co jste včera skoro nestihli, vám dneska zabere mnohem méně čase. Ať už si zapíšete pracovní nebo domácí povinnosti, jakmile najdete svůj systém a řád, vše půjde hladce. Pokud vám připadá diář zbytečný, můžete plánovat v myšlenkách, ale znáte to, co není napsáno, jako by nebylo, vždycky totiž na něco zapomenete.

Usmívejte se

Úsměvem zpříjemníte den nejen sobě, ale všem ostatním. Musí jít však o přirozený úsměv, nenuťte se k tomu, jinak od sebe lidi jenom odeženete. Nikdo přece nechce vypadat jako klaun a děsit děti na ulici. Pokud máte náladu pod psa, vzpomeňte si na radostné chvíle s dětmi, s kamarádkou nebo s partnerem. Myslete na to, co budete dělat v budoucnu, kam pojedete na dovolenou, co si koupíte nového na sebe nebo kam vyrazíte a uvidíte, za chvíli úsměv přijde sám.